Στο Κίεβο, οι πολίτες εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την προοπτική του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει ειρηνικές λύσεις στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι επαίνεσε τον Τραμπ ως «αποφασιστικό» ηγέτη που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης».

Ο Τραμπ αυτοαποκαλείται «ειρηνοποιός», δηλώνοντας ότι θα αποτρέψει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε καταστροφικούς ξένους πολέμους. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ουκρανία ή στον τρόπο που θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εισβολή.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. «Αυτός [ο Πούτιν] καταστρέφει τη Ρωσία. Θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία. Ο Ζελένσκι θέλει να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ.

Στους δρόμους του Κιέβου, οι πολίτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Η Βαλέρια, μια 23χρονη εργαζόμενη, εξέφρασε σκεπτικισμό λέγοντας: «Νομίζω ότι μια συμφωνία είναι μη ρεαλιστική. Ο Τραμπ είναι μπλα μπλα μπλα». Αντίθετα, ο Mykola, συνταξιούχος φυσικός, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να επιτύχει κάτι, επικαλούμενος προηγούμενες επιτυχίες του στην ειρηνική διαχείριση συγκρούσεων.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την επιστροφή του Τραμπ στη θέση του προεδρεύοντα, εκφράζοντας ελπίδες ότι η πολιτική του «ειρήνης μέσω της ισχύος» θα ενισχύσει την αμερικανική ηγεσία και θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη ειρηνική λύση. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν περάσει από κρίση, με Ουκρανούς αξιωματούχους να καταγγέλλουν την καθυστερημένη στρατιωτική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διπλωματικές προτάσεις του Ζελένσκι προς τον Τραμπ έχουν βρει ανταπόκριση. Η Άννα, μια αγγλόφωνη απόφοιτος, δήλωσε: «Νομίζω ότι ο Τραμπ δεν τον θέλει. Δεν προσκάλεσε τον Ζελένσκι στην ορκωμοσία». Παράλληλα, η δημοσιογράφος Kristina Berdynskykh τόνισε την έλλειψη αναφοράς στην Ουκρανία στην ομιλία του Τραμπ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε 100 ημέρες, αν και οι Ουκρανοί αμφισβητούν την ρεαλιστικότητα αυτού του χρονοδιαγράμματος. Στη Μόσχα, ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού, με τις απαιτήσεις του να περιλαμβάνουν την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους πολίτες να εκφράζουν την επιθυμία να τελειώσει ο πόλεμος, καθώς οι απώλειες είναι πολλές και οι συνέπειες οδυνηρές.