Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε δημόσια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο σχετικά με τις απαιτήσεις του προς τους Ευρωπαίους συμμάχους για αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο Τραμπ, πριν και μετά την εκλογή του, είχε τονίσει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερο στη Συμμαχία, προτείνοντας μάλιστα το 5% του ΑΕΠ τους. Είχε προειδοποιήσει για πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΝΑΤΟ, εάν οι χώρες δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί σε κράτη μέλη που δεν πληρώνουν όσα πρέπει.
Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, εξέφρασε αυστηρές επικρίσεις προς τον Ολλανδό γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σχετικά με την οικονομική συνδρομή της Ολλανδίας στη Συμμαχία. Επίσης, τόνισε την ανάγκη τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ειδικά αν επιθυμούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρούτε, αφού άκουσε τις δηλώσεις του Γκρένελ, παραδέχτηκε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο να απαιτεί περισσότερα από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Η Ολλανδία, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, δεν είχε φτάσει το 2% των αμυντικών δαπανών του ΑΕΠ, αλλά τώρα ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αύξηση των δαπανών.
Ο Ρούτε δήλωσε ότι η Ευρώπη εξαρτάται από την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και ότι οι προειδοποιήσεις του Τραμπ οδήγησαν σε αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες ότι η τρέχουσα δαπάνη δεν είναι αρκετή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ στο μέλλον.
Στο πάνελ του Νταβός, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας της Δύσης απέναντι στον «κοινό εχθρό», τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τους ηγέτες να μην αλληλοκατηγορούνται.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει αναταραχή στην Συμμαχία, καθώς αναδεικνύουν την άβολη πραγματικότητα για την Ευρώπη, που εξαρτάται από την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν την ΕΕ να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ, ενώ οι απαιτήσεις του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% θεωρούνται μη ρεαλιστικές από πολλούς ηγέτες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται κάτω από το 2% των αμυντικών δαπανών, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι κάθε πρόσθετη μονάδα του ΑΕΠ ισοδυναμεί με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια άλλη πηγή τριβής μεταξύ των Ευρωπαίων και του Τραμπ είναι η κατεύθυνση των αμυντικών δαπανών, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να προτιμά τη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, κάτι που αντιβαίνει στις επιδιώξεις της ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.