Μετά από σχεδόν οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων, το Βέλγιο κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Μπαρτ ντε Βέβερ, ηγέτης της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA), που κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου, θα αναλάβει το αξίωμα του πρώτου Φλαμανδού εθνικιστή πρωθυπουργού του Βελγίου.

Ο διορισμός του ντε Βέβερ έρχεται μετά από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνουν το δεξιό εθνικιστικό κόμμα N-VA, το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα MR, τους Χριστιανοδημοκράτες CD&V, το κεντρώο κόμμα Les Engagés και τους Φλαμανδούς σοσιαλιστές Vooruit, οι οποίοι είναι ο μοναδικός αριστερός εταίρος του συνασπισμού.

Αυτά τα πέντε κόμματα κατέχουν συνολικά 81 έδρες από τις 150 στη νέα Βουλή, όπως προέκυψε μετά τις εκλογές.

Η κυβερνητική συμφωνία αναμένει την επικύρωσή της από τα πέντε κόμματα, τα οποία θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο, και ο Μπαρτ ντε Βέβερ θα μπορούσε να ορκιστεί πρωθυπουργός από τη Δευτέρα.

Αμφιλεγόμενος ο ντε Βέβερ

Ο 54χρονος Μπαρτ ντε Βέβερ, δήμαρχος της Αμβέρσας από το 2013, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κυρίως στο γαλλόφωνο τμήμα της χώρας. Θα αντικαταστήσει τον Φλαμανδό φιλελεύθερο Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα τον Οκτώβριο του 2020 και η κυβέρνησή του τελούσε υπό παραίτηση από τις εκλογές του Ιουνίου, όπου το κόμμα του υπέστη σημαντική ήττα.

Ο γαλλόφωνος Τύπος επισημαίνει ότι ο διορισμός του ντε Βέβερ σηματοδοτεί μια «ιστορική αλλαγή», καθώς έχει υποστηρίξει τη μεγαλύτερη φλαμανδική αυτονομία και έχει συχνά επικρίνει το βελγικό κράτος. Ο διορισμός του θα δοκιμάσει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ Φλάνδρας και Βαλλονίας.

Ο ντε Βέβερ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κυβερνήσει όλους τους Βέλγους, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για τις πραγματικές του προθέσεις. Η πολιτική του καριέρα έχει καθοριστεί από την επιδίωξή του για συνομοσπονδία, που θα προσφέρει περισσότερη αυτονομία στις δύο περιοχές.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga αναφέρει ότι ο ντε Βέβερ έχει προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα του, απορρίπτοντας μια συμμαχία με το ακροδεξιό Vlaams Belang, γεγονός που έχει ενισχύσει την αξιοπιστία του. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για τις προθέσεις του παραμένουν.

Το Βέλγιο έχει παράδοση σε μακροχρόνιες διαδικασίες σχηματισμού κυβερνήσεων, με την τρέχουσα διαδικασία να διαρκεί 236 ημέρες, μακριά από το ρεκόρ των 541 ημερών που σημειώθηκε το 2010-2011.