Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη, με πάνω από 20 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τα ξημερώματα της Κυριακής 2/2, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Οι σεισμοί κυμαίνονται από 1,9 έως 3,7 Ρίχτερ και σημειώνονται κυρίως σε θαλάσσιο χώρο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 δονήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) και αποφάσισε την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για τη Σαντορίνη, με στόχο την προστασία των πολιτών. Παρά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους και ότι τα μέτρα ελήφθησαν προληπτικά.

Αναλυτικά τα μέτρα για τη Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και αξιωματούχοι του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, οι Επιτροπές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας έχει μειωθεί.

2. Στην περιοχή της Ανύδρου, καταγράφεται αυξημένη σεισμική ακολουθία, η οποία δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Προτεινόμενα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα 03/02.
  • Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, αν και παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, οι σεισμοί δεν σχετίζονται με ηφαιστειακές διαδικασίες. Η πλειοψηφία των σεισμών καταγράφεται σε απόσταση από το νησί και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς.