Ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, προειδοποιεί για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, αναφέροντας τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα γύρω νησιά, οι οποίες προέρχονται από το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουν σημειωθεί μικροί σεισμοί και δονήσεις μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος, με εστιακό βάθος μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ηφαιστειακή προέλευση.

Ο Δρ. Ερτσάν εξηγεί ότι πριν από μια ηφαιστειακή έκρηξη, παρατηρείται αύξηση της πίεσης κατά 250 bar από το θάλαμο μάγματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου. Αν συμβεί έκρηξη πυριτικής λάβας, ενδέχεται να δημιουργηθούν ηφαιστειακές «βόμβες», ενώ οι σεισμοί που μπορεί να προκύψουν θα μπορούσαν να φτάσουν σε μεγέθη από M5 έως M7, προκαλώντας κύματα σάρωσης που θα επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου και την παράκτια ζώνη της Τουρκίας.

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη εκκένωσης των οικισμών στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, καθώς και περιορισμού των θαλάσσιων μεταφορών και της αλιείας.

Σε άλλη ανάρτησή του, αναφέρεται στα 4 φαινόμενα που σχετίζονται με ηφαιστειακές εκρήξεις, 3 εκ των οποίων έχουν παρατηρηθεί στη Σαντορίνη:

1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους

Αν και τρία από αυτά τα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί, η έκρηξη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, καθώς μπορεί να καθυστερήσει ή και να μη συμβεί καθόλου.

Από την 24η Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 380 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με 85 από αυτούς να είναι άνω του μεγέθους 3. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης και ότι η περιοχή παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την κατάσταση με προσοχή, αναλύοντας τα δεδομένα και εγκαθιστώντας νέους σταθμούς για καλύτερη παρακολούθηση.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η σύνδεση των σεισμών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι πιθανή, αλλά η εξέλιξη της σεισμικότητας είναι κυρίως τεκτονική. Η πολιτική προστασία έχει λάβει μέτρα ενημέρωσης και παρακολούθησης της κατάστασης.