Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίζεται αμείωτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκριτους σεισμολόγους, η σεισμική διέγερση έχει μεταφερθεί από την Καλντέρα της Σαντορίνης στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της νήσου.
Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης φαίνεται να απομακρύνεται. Η προτροπή τους προς το κοινό είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην δίνει σημασία σε κινδυνολογικές φήμες.
«Δεν χρειάζεται να εξετάζουμε κάθε απίθανο σενάριο»
Ο Διονύσης Γκούτης, διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, σημείωσε ότι η σεισμική διέγερση έχει μετατοπιστεί εκτός της Σαντορίνης και ότι η κατάσταση απαιτεί παρακολούθηση και προετοιμασία για τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Αναφορικά με την πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Γκούτης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενεργοποίησης του ηφαιστειακού πεδίου και ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Διαχείριση του κινδύνου με ψυχραιμία»
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν έντονη από την αρχή, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και προετοιμασία για διαχείριση του κινδύνου.
Αναφορικά με την διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, καθώς τέτοια φαινόμενα δεν είναι εύκολα προβλέψιμα.
Ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, επιβεβαίωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με δονήσεις μέσου μεγέθους και ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο ντόμινο σεισμών, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι πολύ εστιασμένη.
«Θετική η πρόληψη, ακόμη κι αν έχει το στοιχείο της υπερβολής»
Ο Μιχάλης Διακάκης, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της σωστής διαχείρισης των κινδύνων, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει πολλές τεκτονικές διεργασίες.