Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση των σεισμών που παρατηρούνται στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Σε δηλώσεις του στο Mega, χαρακτήρισε το βράδυ στη Σαντορίνη σχετικά ήρεμο, ενώ οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία συνεχίζονται ενόψει των πιθανών εξελίξεων.

Ο κ. Λέκκας επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα για να συμμετάσχει σε διυπουργική σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι η Σαντορίνη και η Αμοργός βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Ανέφερε ότι νωρίς το πρωί σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ και ότι αναμένονται περαιτέρω σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις», δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι οι σεισμοί εκτονώνονται αργά και σταδιακά.

Η αντοχή της Σαντορίνης στους σεισμούς

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ πιθανώς δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο νησί. Ωστόσο, για σεισμούς 6 Ρίχτερ, σημείωσε ότι οι πιθανότητες είναι μικρές και οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι σεισμοί συμβαίνουν σε βάθος 15 χιλιομέτρων.

Αναφερόμενος στη μετατόπιση του σεισμού, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι το επίκεντρο μετακινείται προς την Αμοργό, κάτι που είναι θετικό για τη Σαντορίνη, αλλά όχι τόσο για την Αμοργό, η οποία έχει λιγότερη τρωτότητα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί, η οποία παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.