Η σεισμική δραστηριότητα έχει ενταθεί στο νότιο Αιγαίο, με το νησί της Σαντορίνης, την Αμοργό και τα γειτονικά νησιά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στα ξημερώματα της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την κατάσταση.
Σεισμική νύχτα – Συνεχής δόνηση
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν τέσσερις σεισμοί με μεγέθη 4, 4,2, 4,9 και 4 Ρίχτερ, σε διάστημα μόλις δύο ωρών, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί χαρακτηρίζονται ως «ασθενείς», η συχνότητά τους προκαλεί ανησυχία.
Από τις 7 το πρωί έως τις 7:30, σημειώθηκαν πέντε σεισμοί με μεγέθη από 3,3 έως 3,9 Ρίχτερ. Στις 8:09, καταγράφηκε νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ, 19 χλμ. από την Αμοργό.
Ανησυχία για την σεισμική δραστηριότητα
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιος σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως η κύρια δόνηση. Από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν σημειωθεί πάνω από 240 σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ, ενώ οι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ανέρχονται στους 39.
«Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», τόνισε ο κ. Καραστάθης, προσθέτοντας ότι η στατιστική εκτίμηση θα ενισχυθεί από νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό.
Σύσκεψη υπουργών για την κατάσταση
Σήμερα, στις 9 το πρωί, πραγματοποιείται διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αρμόδιων φορέων.
Αύριο, στις 08:00, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Κατολίσθηση στη Σαντορίνη
Μέτρα ασφαλείας και αναστάτωση
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης και στους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους αποχωρούν εσπευσμένα. Ως προληπτικό μέτρο, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων έως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Στο λιμάνι και στα αεροδρόμια επικράτησε πανικός, με περίπου 9.000 άτομα να εγκαταλείπουν το νησί.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αξιολογώντας κάθε νέο στοιχείο. Αν και οι σεισμοί στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου δεν είναι ασυνήθιστοι, η ένταση και η διάρκεια της τρέχουσας δραστηριότητας καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα δυναμική.