Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση, ζητώντας ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά αυτού του σεναρίου. Η στρατηγική του είναι να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου.
Τα θετικά αυτού του χειρισμού περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της πρωτοβουλίας από τον Κ. Μητσοτάκη και την επαναφορά της πολιτικής ατζέντας. Επιπλέον, η εικόνα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θεωρείται πιο ισχυρή και θετική για την κυβερνητική πλειοψηφία σε σύγκριση με μια πρόταση δυσπιστίας.
Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, καθώς η σκέψη αυτή είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού για την αλλαγή του κλίματος και την έξοδο της κυβέρνησης από την κρίση που προκλήθηκε από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο παραμένει επίκαιρο.
Παράλληλα, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη διερευνούν και άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει ο πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα «χτίζουν» τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να δείξει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συζητούν τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, ενεργούν με κομματικά κίνητρα. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα επανεμφάνισης του λαϊκισμού και της αμφισβήτησης της σταθερότητας της χώρας από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος.