Σημαντική σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Σαντορίνη και την Αμοργό, με τέσσερις δονήσεις που ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Οι κάτοικοι των δύο νησιών βιώνουν μια νύχτα αγωνίας, καθώς οι σεισμοί σημειώνονται με συχνότητα 10 έως 15 λεπτά.

Από τις 1 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, οι δονήσεις ήταν έντονες, με την μεγαλύτερη να φτάνει τα 5 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται κοντά στην Αμοργό.

Σήμερα το πρωί, οι σεισμολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ προγραμματίζεται και σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

Η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι οι σεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν για μέρες ή εβδομάδες. Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα στην περιοχή που ενεργοποιούνται σταδιακά, κάτι που ενισχύει την ανησυχία.

Δύο βασικά σενάρια εξετάζονται: το ευνοϊκό, που προβλέπει έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ χωρίς σοβαρές ζημιές, και το ακραίο, που αναφέρει πιθανό σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ, ο οποίος θα είχε σοβαρές επιπτώσεις. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, που κινδυνεύουν περισσότερο, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με πάνω από 9.000 άτομα να έχουν ήδη φύγει.

Συνεχιζόμενη ανησυχία και προετοιμασίες

Οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία είναι συνεχείς, ενώ στο νησί έχει φτάσει ομάδα της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αν και δεν αποκλείουν υδροθερμικά φαινόμενα.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραθανάσης, τόνισε ότι η κατάσταση είναι σπάνια και δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στην Ελλάδα, ενώ αναμένει νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους για πιο ακριβείς εκτιμήσεις.