Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει επανέλθει στο προσκήνιο της επιστημονικής παρακολούθησης, καθώς πρόσφατες ενδείξεις υποδεικνύουν εδαφικές μετακινήσεις και σεισμική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση κρίσιμη για την πρόληψη κινδύνων.

Ειδικοί από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης χρησιμοποιούν δορυφορικές τεχνολογίες για την ανίχνευση αυτών των αλλαγών στην καλδέρα του ηφαιστείου. Η μέθοδος SNAPPING, που αξιοποιεί δεδομένα Ραντάρ, επιτρέπει την ακριβή παρακολούθηση των εδαφικών μετακινήσεων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχάλης Φουμέλης δήλωσε ότι η πιθανότητα έκρηξης δεν μπορεί να αποκλειστεί και ότι η συστηματική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την ενημέρωση των αρχών και του κοινού. Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου και παρακολουθούν την κατάσταση με ακρίβεια.

Η διαδικασία παρακολούθησης περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από δορυφόρους και την ανάλυσή τους μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων, επιτρέποντας την παρακολούθηση της απόστασης μεταξύ της Γης και του δορυφόρου. Αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη, αλλά κρίσιμη για την κατανόηση των γεωκινδύνων.

Η ιστορία του ηφαιστείου δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με καταγραφές εκρήξεων και άλλων δραστηριοτήτων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι τρέχουσες πληροφορίες είναι πολύτιμες για την κατανόηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου και των πιθανών κινδύνων που αυτό ενέχει.

Ο Φουμέλης σημειώνει ότι οι τρέχουσες παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην εκτίμηση του πότε και πώς μπορεί να συμβεί μια έκρηξη στο μέλλον, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές.