Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού προκαλεί ανησυχία, με χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την τρέχουσα κατάσταση ως προσεισμική ακολουθία, περιμένοντας έναν κύριο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, και τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν προκαλούν αίσθηση, καθώς είναι ασυνήθιστα εκτενή. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοια μέτρα, αν και κάποιοι τα θεωρούν υπερβολικά.

Ωστόσο, πίσω από αυτά τα μέτρα κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος, που σχετίζεται με την «τρωτότητα» της Σαντορίνης, η οποία έχει επιδεινωθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού απομακρύνεται προς την Αμοργό, η οποία έχει λιγότερη τρωτότητα σε σύγκριση με τη Σαντορίνη.

Η Σαντορίνη είναι πιο ευάλωτη λόγω του μεγάλου πληθυσμού και των υποδομών της, καθώς και της γεωλογίας της, που ενισχύει τη σεισμική κίνηση. Τα μαλακά πετρώματα του νησιού αυξάνουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων, γεγονός που έχει ήδη παρατηρηθεί σε περιοχές όπως η Κόκκινη Παραλία και η Βλυχάδα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την οικιστική πίεση και τις κατασκευές που έχουν γίνει σε προβληματικά σημεία. Υπάρχουν φόβοι ότι οι κανόνες δόμησης δεν τηρούνται επαρκώς, με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη να αναφέρεται σε «πολεοδομικά εγκλήματα» στο νησί.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο μέγεθος σεισμού θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ θα ήταν σχετικά ανώδυνος, ενώ ένα σενάριο 6-6,2 Ρίχτερ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές περιλαμβάνουν την καλντέρα και συγκεκριμένα σημεία όπως ο όρμος Αθηνιού. Η ανησυχία για τις κατολισθήσεις και την αστάθεια του εδάφους είναι υψηλή, και οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.