Η σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού παραμένει έντονη, με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ να επισημαίνει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν παρατηρείται κάποιος σεισμός με σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύριος. Ο ρυθμός σεισμικότητας αυξάνεται, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες δείχνουν φθίνουσα χρονική κατανομή, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού να είναι συνήθως μικρότερο από 0.5 σε σύγκριση με τον κύριο σεισμό.

Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 6,400 σεισμοί, εκ των οποίων πάνω από 4,800 είχαν μέγεθος Μ³1.0 και πάνω από 800 είχαν μέγεθος Μ³2.5. Η σεισμικότητα εντάθηκε ιδιαίτερα από 2 έως 5 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των σεισμών να ξεπερνά τους 1,300 την 2η Φεβρουαρίου και τους 1,400 την 3η Φεβρουαρίου.

Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων δείχνει ότι οι σεισμοί συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την περιοχή της Ανύδρου, με σημαντική δραστηριότητα και στα νοτιοδυτικά αυτής. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι η σεισμικά ενεργοποιημένη ζώνη μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα περίπου 4-5 χλμ/ημέρα.

Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να υποδηλώνει ένα σμήνος σεισμών, το οποίο, αν και μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλους σεισμούς, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ως κύριος σεισμός. Υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί η δράση του σμήνους με μικρότερα μεγέθη και λιγότερους σεισμούς, ή να προκαλέσει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος ενεργού ρήγματος, οδηγώντας σε έναν κύριο σεισμό.

Η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων στην θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Οι σεισμικές δραστηριότητες συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, διευκολύνοντας τις διαρρήξεις.

Η ανιχνευσιμότητα των μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων εργάζεται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Μέλη των Εργαστηρίων Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ θα επισκεφτούν την Ίο και τη Σαντορίνη για την εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων, καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.