Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παραμένει έντονη, με περισσότερους από 6.400 σεισμούς να έχουν καταγραφεί σε διάστημα 10 ημερών. Δύο νέες δονήσεις, μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ, σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (5/2).
Συγκεκριμένα, στις 19:45 καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων. Δύο λεπτά αργότερα, ακολούθησε δόνηση 4,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 14 χιλιομέτρων, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα.
Σαντορίνη: «Δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος σεισμός»
Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, ο κύριος σεισμός στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί ακόμη. Η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν παρατηρείται κάποιος σεισμός με σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύριος.
Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 6.400 σεισμοί, εκ των οποίων 4.800 είχαν μέγεθος Μ³1.0 και 800 είχαν μέγεθος Μ³2.5. Ο αριθμός των σεισμών αυξάνεται καθημερινά, με τις δονήσεις να φτάνουν και σε υψηλότερα μεγέθη.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, με πάνω από 30 σεισμούς να έχουν εντοπιστεί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων φτάνει το 4.4 Ρίχτερ.
Η κατανομή των σεισμικών κέντρων δείχνει μια κινητικότητα στην περιοχή, με την πλειονότητα των σεισμών να συγκεντρώνεται γύρω από την Ανύδρο και τη Σαντορίνη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση της σεισμικής δραστηριότητας και τις πιθανές επιπτώσεις.
Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων συνεχίζεται, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αιτίων πίσω από αυτήν την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.