Σφοδρή αντίδραση από τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και όλες τις μουσουλμανικές χώρες έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του προεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα και να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αποκλείοντας τους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι θα εκτοπίζονταν, πιθανότατα με τη βία, σε γειτονικές χώρες. Η προοπτική αυτή κινδυνεύει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη αιώνιο πόλεμο, καθώς δεν θα πρόκειται για μια προσπάθεια δημοκρατικής μεταρρύθμισης, αλλά για την εκκαθάριση ενός πληθυσμού από μια περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την προγονική τους γη, προειδοποιώντας ότι δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρισκόταν δίπλα στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετακομίσουν σε γειτονικές χώρες.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Τραμπ, με τον Αιγύπτιο ηγέτη να δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει αυτές τις χώρες με απειλές περικοπής βοήθειας, όμως οι ηγέτες τους παραμένουν ανυποχώρητοι.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς οι ηγέτες του Κόλπου δεν μπορούν να ρισκάρουν την πολιτική τους επιβίωση μέσω ενός σχεδίου που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση. Οι σαλαφιστές-τζιχαντιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή.
Ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να επιτύχει πολιτικούς στόχους μέσω των προκλητικών του δηλώσεων, προκαλώντας ανησυχία και ενότητα μεταξύ των Άραβων ηγετών. Η ελπίδα ότι θα απομακρυνθεί από την ιδέα του εκτοπισμού μπορεί να είναι άστοχη, καθώς οι σχεδιασμοί του έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.