
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο χαρακτήρισε «προκατειλημμένο» και ηθικά αποτυχημένο.
Το Συμβούλιο αυτό, που λειτουργεί ως επικουρικό όργανο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εδρεύει στη Γενεύη, έχει αναλάβει την έρευνα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει γίνει «βραχνάς» για το Ισραήλ, ειδικά σε σχέση με τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει δράσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε περιπτώσεις παραβιάσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις ή παραπομπές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο, με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ που σχετίζεται με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και τη δημιουργία μιας «ισραηλινής Ριβιέρας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε ότι το Συμβούλιο έχει εμμονή με το Ισραήλ και δεν θα υποστηρίξει έναν οργανισμό που έχει χαθεί η ηθική του πυξίδα.
Ο υπουργός Γκίντεον Σάαρ χαρακτήρισε το Συμβούλιο ως φορέα αντισημιτισμού και ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα το μποϊκοτάρει, αναφέροντας ότι η ημερήσια διάταξή του είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη χώρα του.
Ο Γκίντεον Σάαρ τόνισε ότι το Συμβούλιο έχει παραδοσιακά προστατεύσει τους δράστες παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επιτίθεται στην μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 100 καταδικαστικά ψηφίσματα κατά του Ισραήλ, αριθμός που ξεπερνά το 20% όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου.