Το βράδυ της Πέμπτης, η Σαντορίνη δεν κατέγραψε πολλούς σεισμούς άνω των 4 βαθμών Ρίχτερ, προσφέροντας στους κατοίκους που παρέμειναν στο νησί ένα σχετικά ήσυχο βράδυ. Ωστόσο, το ξημέρωμα τους βρήκε με μια νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις 7 το πρωί, ακολούθησε μια ακόμη δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κρατικός μηχανισμός και οι επιστήμονες παραμένουν σε ετοιμότητα στις Κυκλάδες, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη δόνηση να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ.
Χθες, η Σαντορίνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν αναμένεται ένας μεγαλύτερος σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος, καθώς και αν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο. Παράλληλα, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων.
Προβλέψεις για το μέλλον
Περισσότεροι από 7.700 σεισμοί έχουν ταρακουνήσει τη Σαντορίνη μέσα σε 10 ημέρες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα χαρακτηριστικά της σεισμικής ακολουθίας δείχνουν σταθεροποίηση ή κλιμάκωση.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση, η οποία μπορεί να χρειαστεί από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες.
Αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια: το πρώτο είναι η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας με ένταση, το δεύτερο αφορά τη δυνατότητα ενός σεισμού 5,5 – 5,6 Ρίχτερ, και το τρίτο, το πιο ακραίο, είναι η πιθανότητα σεισμού 6 βαθμών.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δημήτρης Γκανάς, τόνισε ότι η σεισμικότητα εντάσσεται σε μια ακολουθία σμηνοσειράς και ότι η εκτίμηση παραμένει ότι το καλό σενάριο είναι το πιο πιθανό.
Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού, Βασίλης Καραστάθης, υπογράμμισε ότι η περιορισμένη ακολουθία είναι ένα θετικό σημάδι.