
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να μην υπογράψει την κοινή δήλωση της ΕΕ κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), προκαλώντας αναστάτωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω δήλωση υπογράφηκε από 79 χώρες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Οι χώρες αυτές προειδοποίησαν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα και να υπονομεύσουν το διεθνές δίκαιο.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις υποθέσεις που ερευνώνται από το ΔΠΔ, καθώς ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσει τα γραφεία του σε διάφορες χώρες. Οι 79 χώρες, που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των κρατών που έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις προσπάθειες υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του Δικαστηρίου.
Η Ιταλία και η Ουγγαρία, που είναι φίλη χώρα του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, απέχουν από το «μπλοκ» των 79 χωρών που υπογράφουν τη δήλωση. Οι χώρες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά.
Οι 79 χώρες τόνισαν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων του ΔΠΔ αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα και απειλούν τη διεθνή δικαιοσύνη. Επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του ΔΠΔ.
Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ, οι οποίες περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για δικαστικούς λειτουργούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Αν και οι ΗΠΑ είναι μέλος του ΔΠΔ, οι κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική αδυναμία του Δικαστηρίου.
Η Ολλανδία, χώρα φιλοξενίας του ΔΠΔ, δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του Δικαστηρίου, παρά τις κυρώσεις. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας του ΔΠΔ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κυρώσεις στις έρευνες που διεξάγει.
Και οι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εξέφρασαν τη στήριξή τους στο ΔΠΔ, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να επιβάλουν κυρώσεις στους αξιωματούχους του.