
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρουσίασε έναν χάρτη που αποκαλύπτει τα μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων στρατηγικής σημασίας ορυκτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αυτή η κίνηση έρχεται σε απάντηση της πρότασης του Τραμπ για «εγγυήσεις» από το Κίεβο, με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια.
Ο Τραμπ, επιδιώκοντας τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχε εκφράσει την επιθυμία να προσφέρει σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά στις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο.
«Αν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε διευθέτηση απαιτεί εγγυήσεις από τους συμμάχους για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Το Κίεβο, το περασμένο φθινόπωρο, είχε εντάξει την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της στην στρατηγική του για να κερδίσει θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτούς τους πόρους σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. «Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε τον πλούτο μας», τόνισε ο Ζελένσκι.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν στο ανατολικό μέτωπο, εκμεταλλευόμενες το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, ενώ το Κίεβο ανησυχεί για τις μελλοντικές παραδόσεις όπλων από τους συμμάχους του.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ζελένσκι παρουσίασε έναν χάρτη με τα πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών, επισημαίνοντας μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία που είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες, εκ των οποίων η μισή ζώνη είναι υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία κατέχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι σημαντικό για την αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, που χρησιμοποιούνται στην πυρηνική και αμυντική τεχνολογία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του, αλλά επιθυμεί μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την εκμετάλλευσή τους. «Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», δήλωσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό.
Ο Ζελένσκι παραχώρησε τη συνέντευξη λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία σκοπεύει να παραστεί. Τόνισε την ανάγκη να συναντηθεί με τον Τραμπ πριν από την επαφή του με τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα μοιάζει με διάλογο για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.