Το Ωκεανογραφικό Σκάφος «Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών προγραμματίζει ερευνητική αποστολή στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα και σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.
Η κύρια στόχευση της αποστολής είναι η συλλογή επιπλέον δεδομένων που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή. Ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επισημαίνει ότι οι μετρήσεις θα περιλαμβάνουν όχι μόνο γνωστά ρήγματα, αλλά και πιθανές μεταβολές στον πυθμένα.
«Σκοπός μας είναι να χαρτογραφήσουμε περιοχές με ιστορικά υψηλή επικινδυνότητα για υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με το 1956», αναφέρει ο Σακελλαρίου. Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση των πρανών και θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν αέρια που εκλύονται από ρήγματα.
Η αποστολή θα περιλαμβάνει λεπτομερή βυθομετρική αποτύπωση του πυθμένα, καταγραφή σεισμικών τομών, και μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων. «Η γνώση που θα αποκτήσουμε θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα και τις πιθανές επιπτώσεις της», προσθέτει.
Ο ερευνητικός πλόας εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, με στόχο τη διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στο Νότιο Αιγαίο.