![6db845065ef211ca3fbbda7606a09de1_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/6db845065ef211ca3fbbda7606a09de1_XL-696x464.jpg)
Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2025, με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, ήταν ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στις Κυκλάδες μέχρι σήμερα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα. Η σεισμική κρίση στην περιοχή προκαλεί ανησυχία, αλλά οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι το μέγεθος της δόνησης είναι εντός των αναμενόμενων σεναρίων.
Σημαντικές παρατηρήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα
Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία είναι πρωτοφανής όχι μόνο στην Ελλάδα. Τόνισε ότι οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή είναι κοντά σε μέγεθος και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης μεγαλύτερων σεισμών.
Από τις 31 Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί 169 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο Γκανάς επισήμανε ότι παρατηρείται παραμόρφωση του εδάφους στην Καλντέρα, που οφείλεται στην είσοδο μάγματος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Η άποψη των ειδικών για την κατάσταση
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι σεισμοί των 4,9 και 4,6 Ρίχτερ προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στη σεισμική εξέλιξη. Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των σεισμών φαίνεται να μεταβάλλεται, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την αρχή της μετασεισμικής ακολουθίας.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες και ότι απαιτείται υπομονή από την τοπική κοινωνία. Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση της κατάστασης, με προσδοκία για σταδιακή αποκλιμάκωση.
Κατολισθήσεις και επιπτώσεις στην περιοχή
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 12,800 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού. Οι γεωεπιστήμονες παρακολουθούν τις κατολισθήσεις που σημειώνονται κοντά και μακριά από την καλδέρα, με προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.
Η Πολιτική Προστασία έχει εφαρμόσει μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις περιοχές που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις.