Η απόφαση για την παράταση των έκτακτων μέτρων που σχετίζονται με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/25) από τους ειδικούς.

Η ανακοίνωση προήλθε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, η οποία διεξήχθη από τις 18:00 έως λίγο πριν τις 22:00, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο (15/2).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστα Παπαζάχο, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει στα ίδια επίπεδα. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 βαθμών Ρίχτερ.

Παρά την ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι από το ένα νησί στο άλλο είναι επίσης αναμενόμενη.

Η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης παραμένει σταθερή, όπως είχε ανακοινωθεί και στα τέλη Ιανουαρίου. Η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, όπως την αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους και την προτίμηση ασφαλών διαδρομών.

Ως αποτέλεσμα, τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιό θα παραμείνουν κλειστά και αυτήν την εβδομάδα.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι οι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια δείχνουν καλή συμπεριφορά.

Παπανικολάου: Οι σεισμοί στη Σαντορίνη ίσως κρατήσουν μήνες

Ο Δημήτρης Παπανικολάου δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία σχετικά με τη σεισμική ακολουθία, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες. Υπογράμμισε ότι οι σεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες.

Συνολάκης: Τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, από την πλευρά του, απέφυγε να εκτιμήσει τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης. Ανέφερε ότι εάν το σπίτι του ήταν καλοχτισμένο, θα επέστρεφε στη Σαντορίνη.

Ο καθηγητής παρουσίασε τρία σενάρια: το πρώτο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών, το δεύτερο να συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, και το τρίτο να γίνει μια μικρή έκρηξη, που, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.