Με την πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αναβίωσε το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, επαναφέροντας το ζήτημα 15 μήνες πίσω. Αυτή η εξέλιξη υποχρεώνει 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν ήδη καταθέσει αγωγή για τα αναδρομικά των Δώρων της περιόδου 2015-2016, να επιστρέψουν στα δικαστήρια.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αποβιώσει, δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ποσά που κυμαίνονται από 800 έως 1.200 ευρώ. Η κυβέρνηση είχε θέσει προθεσμία τεσσάρων μηνών, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, για την υποβολή των αιτήσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.

Δικαστικός Γαϊτανάκι

Πολλοί συνταξιούχοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ενώ άλλοι δεν γνώριζαν τις διαδικασίες. Η ανησυχία για τα υψηλά δικαστικά έξοδα και οι μεγάλες καθυστερήσεις τους αποθάρρυναν από το να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι, πέντε χρόνια μετά τον νόμο Βρούτση, και δέκα χρόνια από την αρχική αναζήτηση των αναδρομικών, οι συνταξιούχοι βρίσκονται και πάλι στην αφετηρία, με τους περισσότερους να αποκλείονται οριστικά από την αποζημίωση.

Από τα 800 ευρώ που θα μπορούσαν να δικαιωθούν, τα περισσότερα θα καταλήξουν να καλύψουν δικαστικά έξοδα.

Πολιτική Απόφαση

Η κυβέρνηση, η οποία δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ και αγνόησε τους χαμηλοσυνταξιούχους, καλείται να λάβει πολιτική απόφαση για την αποδοχή των Δώρων του 11μηνου (Ιούλιος 2025 – Μάιος 2026) σε όλους τους συνταξιούχους. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί σε 3-4 δόσεις, με βάση τα έσοδα από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου.

Ιστορικό

Η απόφαση του ΑΕΔ επαναφέρει το θέμα 15 μήνες πίσω, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δίκιο να ζητήσει την αποδοχή των αναδρομικών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει και τις θέσεις του Άρειου Πάγου σχετικά με τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ΣτΕ είχε αποφανθεί το 2015 ότι η περικοπή των Δώρων το 2012 ήταν λανθασμένη, αλλά η αναζήτηση των ποσών αυτών δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά πριν από το 2015. Επίσης, το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η οριστική περικοπή των Δώρων το 2016 ήταν συνταγματική, αν και ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε αυστηρότερες περικοπές.