Η ενεργοποίηση ενός μεγάλου σεισμογόνου χώρου ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό έχει προκαλέσει συνεχείς σεισμικές δονήσεις, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού. Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο και έχει παρατηρηθεί ξανά το 2011, όταν οι σεισμοί διήρκεσαν 14 μήνες.

Η κ. Νομικού τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά αυτή την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει πολλές ρηξιγενείς ζώνες που ενδέχεται να έχουν ενεργοποιηθεί από ρευστά που προέρχονται από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσεκτικής ανάλυσης των δεδομένων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το 2011 υπήρξαν μαγματικές διεργασίες στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλά οι σεισμοί που προέκυψαν δεν οδήγησαν σε ηφαιστειακή έκρηξη. Τώρα, οι συνεχείς δονήσεις υποδεικνύουν την ενεργοποίηση ενός μεγαλύτερου σεισμολόγου χώρου, ο οποίος θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός για τις επόμενες εβδομάδες.

Η καθηγήτρια ανέφερε επίσης ότι η καλντέρα της Σαντορίνης έχει ανυψωθεί κατά 4 εκατοστά, κάτι που παρακολουθείται μέσω γεωδαιτικών σταθμών και δορυφορικών απεικονίσεων. Αυτή η κίνηση δεν είναι ανησυχητική, αλλά απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.

Η κ. Νομικού αναγνώρισε τη σύνθετη σχέση μεταξύ μαγμάτων και ρηγμάτων στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι σεισμικές δονήσεις είναι τεκτονικές και οφείλονται σε μετακινήσεις του υποθαλάσσιου πυθμένα. Η παρακολούθηση των ενεργών ηφαιστείων είναι κρίσιμη για την κατανόηση του φαινομένου.

«Μέχρι Πάσχα και βλέπουμε»

Ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, εκτίμησε ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη θα συνεχιστούν μέχρι το Πάσχα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα, τονίζοντας την ανάγκη να μην συγχέονται τα πρόσφατα φαινόμενα με προηγούμενα γεγονότα.