Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε με καυστικό τρόπο στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισε την ΕΕ «γεροντοκόρη» που έχει γεμίσει με «φθόνο και οργή».

«Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη έχει τρελαθεί από φθόνο και οργή», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. Σημείωσε ότι η ΕΕ δεν ενημερώθηκε για την επικοινωνία αυτή και δεν της ζητήθηκε η συμβουλή για το περιεχόμενο της συζήτησης. «Αυτό δείχνει τον πραγματικό ρόλο της στον κόσμο. Η Ευρώπη τέλειωσε», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: «Καμιά προδοσία»

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε ότι η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν «δεν είναι προδοσία προς την Ουκρανία». Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος επενδύουν στην ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Ευρώπη… θέλει ρόλο στις διαπραγματεύσεις

Οι Ευρωπαίοι φαίνονται αιφνιδιασμένοι και επιθυμούν να διεκδικήσουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις υποχωρήσεις του Τραμπ προς τον Πούτιν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι αρνείται μια «επιβεβλημένη ειρήνη» για την Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν είναι ρεαλιστική, όπως και η επιστροφή της Ουκρανίας στα προ του 2014 σύνορα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση χωρίς την Ουκρανία και ότι η συμμετοχή της είναι κρίσιμη για κάθε ειρηνευτική διαδικασία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, επαναλαμβάνοντας αντίστοιχες δηλώσεις άλλων υπουργών Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, αναφέροντας ότι η Σουηδία έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση για την «άμεση» έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας προκάλεσε σοκ στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, τόνισε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, αναρωτώμενος αν η συμμαχία θα παραμείνει ισχυρή τα επόμενα χρόνια.