Η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Αμοργού στις 12 Φεβρουαρίου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος διαπίστωσε ότι υπάρχει «σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών» από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτει ο κ. Παπαδόπουλος είναι εάν αυτή η κατάσταση συνιστά αποφόρτιση ή αν είναι μια σχετική ησυχία που μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για έναν άλλο ισχυρό σεισμό.

Ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, σε δηλώσεις του στο Action 24, εκτίμησε ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη αναμένονται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Ανέφερε επίσης ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η ανύψωση της Καλντέρας είναι περιορισμένη και δεν πρέπει να συγχέεται με προηγούμενα φαινόμενα. Εξήγησε ότι οι σεισμοί προκύπτουν από τη διείσδυση γρανιτικού μάγματος και ότι οι μεγαλύτερες δονήσεις αναμένονται με σεισμούς γύρω από 5 Ρίχτερ.

Στο τέλος, ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ανησυχία του για το αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό έως 6 Ρίχτερ, αν και δεν πιστεύει ότι η ένταση θα φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ.