Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε με καυστικό τρόπο στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισε την ΕΕ «γεροντοκόρη» που έχει κατακλυστεί από «φθόνο και οργή».

«Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη έχει τρελαθεί από φθόνο και οργή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ στο Telegram. Σημείωσε ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη επικοινωνία και δεν της ζητήθηκε η γνώμη της, κάτι που υποδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της στον κόσμο. «Η Ευρώπη τέλειωσε», κατέληξε.

ΗΠΑ: «Καμιά προδοσία»

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου υποστήριξε ότι η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν δεν συνιστά προδοσία προς την Ουκρανία. «Όλος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε πριν την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη… θέλει ρόλο στις διαπραγματεύσεις

Οι Ευρωπαίοι, αιφνιδιασμένοι, ζητούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε τη λύπη του για τις υποχωρήσεις του Τραμπ προς τον Πούτιν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι δεν αποδέχεται μια «επιβεβλημένη ειρήνη» στην Ουκρανία.

Ο Πιστόριους πρόσθεσε ότι θα ήταν προτιμότερο να συζητηθούν θέματα όπως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή οι πιθανές απώλειες εδάφους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν είναι ρεαλιστική.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς την Ουκρανία, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής της Ουκρανίας σε κάθε διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων συμμάχων στις συνομιλίες, αναφερόμενος στην στρατιωτική βοήθεια που προσέφεραν στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση για την «άμεση» έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η ομιλία του επικεφαλής του Πενταγώνου προκάλεσαν αναστάτωση στην έδρα του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, δήλωσε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, θέτοντας ερωτήματα για τη διαρκή ισχύ της συμμαχίας.