![e49efe403522f79c80e00258360b22fc_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/e49efe403522f79c80e00258360b22fc_XL-696x441.jpg)
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέτεινε ένα καυστικό σχόλιο στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισε την ΕΕ «γεροντοκόρη», που έχει καταληφθεί από «φθόνο και οργή».
«Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη έχει τρελαθεί από φθόνο και οργή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για την επικοινωνία αυτή, ούτε της ζητήθηκε η γνώμη της για το περιεχόμενο της συζήτησης, κάτι που αναδεικνύει τον πραγματικό της ρόλο στον κόσμο. «Η Ευρώπη τέλειωσε», δήλωσε.
ΗΠΑ: «Καμιά προδοσία»
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε ότι η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν δεν συνιστά προδοσία προς την Ουκρανία.
«Όλος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε πριν από την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη… θέλει ρόλο στις διαπραγματεύσεις
Οι Ευρωπαίοι φαίνονται αιφνιδιασμένοι και διεκδικούν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε τη λύπη του για τις υποχωρήσεις του Τραμπ προς τον Πούτιν πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι αρνείται μια «επιβεβλημένη στην Ουκρανία ειρήνη».
Ο Πιστόριους τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να συζητηθούν θέματα όπως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή οι ενδεχόμενες απώλειες εδάφους, ενώ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων δεν είναι ρεαλιστική.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία και ότι η συμμετοχή της είναι κρίσιμη για κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε την ανάγκη για βιώσιμες συμφωνίες.
«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
«Είναι φυσικό να συμμετέχουμε στις συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση για την «άμεση» έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και οι απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την άμυνά τους προκάλεσαν σοκ στην έδρα του ΝΑΤΟ.
«Είναι μια μεγάλη στιγμή αλήθειας» για το μέλλον του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, αναρωτώμενος αν η συμμαχία θα παραμείνει ισχυρή και στο μέλλον.