Η Σαουδική Αραβία, ενόψει του Μουντιάλ 2034, προγραμματίζει μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από κοντά. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χαλίντ μπιν Μπαντάρ Αλ Σαούντ, η απαγόρευση του αλκοόλ θα παραμείνει σε ισχύ κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Στο γειτονικό Κατάρ, όπου το αλκοόλ είναι παράνομο στο κοινό, δεν πωλήθηκε αλκοόλ ούτε στα γήπεδα, αλλά υπήρξαν καθορισμένες ζώνες φιλάθλων και ξενοδοχεία όπου ήταν διαθέσιμη μπύρα. Ο Χαλίντ μπιν Μπαντάρ δήλωσε ότι η διασκέδαση μπορεί να συμβεί και χωρίς αλκοόλ, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να απολαύσουν ποτά όταν αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ο πρεσβευτής τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια «ξηρή χώρα» και ότι η χώρα τους έχει τη δική της κουλτούρα, την οποία δεν επιθυμούν να αλλάξουν για να ικανοποιήσουν άλλους. Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία άνοιξε ένα κατάστημα αλκοόλ για μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, στοχεύοντας στη μείωση της μαύρης αγοράς.

Μουντιάλ 2034: «Θα τους καλωσορίσουμε όλους»

Η απόφαση της FIFA να αναθέσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από ομάδες που προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν ότι η χώρα χρησιμοποιεί το αθλητισμό για να «ξεπλύνει» το κακό της ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι και τρανς οπαδοί είναι ευπρόσδεκτοι στη Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντας το Μουντιάλ ως μια παγκόσμια εκδήλωση. Ο επικεφαλής της υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο διαβεβαίωσε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί θα είναι ασφαλείς και θα έχουν το απόρρητό τους σεβαστό.

Η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει την κατασκευή 15 νέων ή ανακαινισμένων σταδίων έως το 2032, με τη βοήθεια μεταναστών. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιούν ότι η διοργάνωση του τουρνουά θα οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διακρίσεις και εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων.