
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, προσέφερε μια νέα εξήγηση σχετικά με τους σεισμούς που σημειώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα στην περιοχή της Ανύδρου, όπου εντοπίζονται τα επίκεντρα των σεισμών που έχουν προκαλέσει ανησυχία και άτυπη εκκένωση του νησιού της Σαντορίνης. Παράλληλα, η Αμοργός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Ζεληλίδης δήλωσε στο Action24: «Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Ξεκινάμε από την ησυχία και προχωράμε σε προκαταρκτικά στάδια με ασθενείς κρότους και μικρούς σεισμούς. Στο τρίτο στάδιο βιώνουμε έντονα σεισμικά γεγονότα, όπως αυτά που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες. Το τέταρτο στάδιο είναι η έκρηξη. Όταν οι επιστήμονες αναφέρουν ανυψώσεις στο Κολούμπο και αυξήσεις στη θερμοκρασία και τη θολερότητα στα νερά της Καμένης, όλα αυτά συνδυαστικά είναι προδρομικά φαινόμενα της ηφαιστειακής δραστηριότητας.»
Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο πως το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ σαρώνει την περιοχή για να μελετήσει τη συμπεριφορά του αναγλύφου. Με βάση τα ηφαιστειακά σενάρια, φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα κάτω από τα επίκεντρα των 5 χιλιομέτρων στην Άνυδρο. Εδώ ανεβαίνει το τήγμα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να σταματήσει αύριο ή να συνεχιστεί, αλλά όσο συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι σεισμοί θα συνεχίζονται.»
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ο κ. Ζεληλίδης δήλωσε: «Αν δημιουργείται ένα νέο ηφαίστειο, δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, το Κολούμπο έχει ιστορικό κατάρρευσης του κρατήρα και πιθανών τσουνάμι, όπως συνέβη το 1650. Η Νέα Καμένη είναι ενεργή και οι επιστήμονες παρακολουθούν την κατάσταση.»
Στα θετικά νέα, ο καθηγητής δήλωσε ότι «πρέπει να ηρεμήσουν όλοι». Κατέληξε ότι αν όντως δημιουργείται νέος κρατήρας, θα παρακολουθούν την ανύψωση και την πιθανή έκρηξη από κοντά.