Τα βλέμματα είναι στραμμένα στους σεισμογράφους, καθώς ο πιο ισχυρός σεισμός από το απόγευμα της Πέμπτης καταγράφηκε στα 4,4 Ρίχτερ. Οι τελευταίες δονήσεις σημειώθηκαν χθες μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με δύο σεισμούς να εκδηλώνονται σε διάστημα μόλις δύο λεπτών.

Από τη στιγμή εκείνη, οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν ήταν ελαφρώς πάνω από 2 Ρίχτερ, με λίγες να φτάνουν το 3. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει το νησί λόγω των συνεχών δονήσεων, παρακολουθούν με αγωνία την κατάσταση.

Έλληνες σεισμολόγοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση;». Ο δόκτορας Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανάρτησε πρόσφατα στο Facebook, αναφέροντας τη συνεχιζόμενη πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,0 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα.

Όλοι οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η ησυχία που παρατηρείται είναι προσωρινή και συνιστούν προσοχή. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε ότι η περίοδος ηρεμίας μπορεί να διακοπεί από νέες σεισμικές δραστηριότητες και ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι υπομονετικοί.

Ο Καραστάθης εξήγησε ότι θα μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση του φαινομένου αν οι σεισμοί των 4 Ρίχτερ παραμείνουν σε μονοψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες. Ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης, επιβεβαίωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μείωση στους σεισμούς στην περιοχή.

Η ανησυχία παραμένει, καθώς οι επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα και προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες εξελίξεις.