Η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών συγκαλείται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην Ευρώπη σχετικά με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την Ουκρανία.

Η Σύνοδος, που πιθανώς θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να εξετάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τη θέση της Ευρώπης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να προσφερθούν στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ ή άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σημαντικοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να συναντηθούν με Ρώσους διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες, με την Ουκρανία να έχει προσκληθεί, αν και ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση.

Ανησυχία για τις κινήσεις Τραμπ

Η ταχύτητα του Μακρόν στην προσπάθεια να ενώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνει την ένταση της ανησυχίας στην Ευρώπη για τις αμερικανικές πρωτοβουλίες που ενδέχεται να αποκλείσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σιρκόβσκι, δήλωσε ότι είναι ευτυχής που ο Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες στο Παρίσι για να συζητήσουν σοβαρά τις προκλήσεις που θέτει ο Τραμπ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε την πρόθεση του Κιρ Στάρμερ να παραστεί στη συνάντηση και να μεταφέρει μηνύματα στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλέννα Μπέρμποκ, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής παρουσίας στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη ειρήνη χωρίς ευρωπαϊκή ειρηνική διαδικασία.

Αντίκτυποι και προτάσεις

Οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και κάλεσε για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βανς ως προκλητικές, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την ανάγκη για ένα σχέδιο δράσης σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης.