Μετά τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, παρατηρείται σχετική ύφεση στη σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό. Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 1.300 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0, με το μεγαλύτερο να φτάνει το Μ 5.3. Αυτή η διαπίστωση προήλθε από τα μέλη της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίοι συνεδρίασαν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου σχετίζεται με υποθαλάσσια ρήγματα που έχουν διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι σεισμοί αυτοί οφείλονται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθυτέρου μαγματισμού.

Επιπλέον, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Τα δημόσια κτίρια έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ελέγχους.

Σημαντικό είναι ότι τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα για τους πολίτες, όπως η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνηση.