Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ύστερα από την απογοητευτική στάση των ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Μονάχου σχετικά με την ΕΕ και την Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή του Γάλλου Προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις εντός της Ευρώπης, καθώς στη Σύνοδο προσκλήθηκαν μόνο οι αρχηγοί κυβερνήσεων από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να επιτευχθεί μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να αποκλείει την ΕΕ από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Επιπλέον, οι ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από την Ευρώπη.