
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο της Telegraph, οι απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για «απόσβεση» 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία υπερβαίνουν τον έλεγχο των ΗΠΑ στα κρίσιμα ορυκτά της χώρας. Οι απαιτήσεις καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, υποδομών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη μεγαλύτερη βάση πόρων της Ουκρανίας.
Η σύμβαση που προτάθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από μία εβδομάδα, θεωρείται ότι ισοδυναμεί με οικονομικό αποικισμό της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα βάρος αποζημιώσεων που φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί. Το έγγραφο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Κίεβο, όπως αναφέρει η Telegraph.
Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι έλαβε ένα προσχέδιο της σύμβασης, το οποίο φέρει την ένδειξη «Προνομιακό & Εμπιστευτικό» και έχει ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2025. Η σύμβαση επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό ταμείο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι «τα εχθρικά μέρη στη σύγκρουση δεν επωφελούνται από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Η συμφωνία περιλαμβάνει την «οικονομική αξία που σχετίζεται με τους πόρους της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών πόρων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και άλλων υποδομών. Οι ΗΠΑ θα αποκτούν το 50% των εσόδων από την εξόρυξη πόρων, καθώς και το 50% της οικονομικής αξίας όλων των νέων αδειών που εκδίδονται σε τρίτους.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά εξαγώγιμων ορυκτών, ενώ θα αποκτήσουν σχεδόν απόλυτο έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ουκρανίας. Το ταμείο θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για όλες τις μελλοντικές άδειες.
Ο Ζελένσκι και οι όροι ηττημένου
Ο πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε τη δυνατότητα να παραχωρηθούν στις ΗΠΑ άμεσα μερίδια στα στοιχεία σπάνιων γαιών και κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας, ελπίζοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε τη συνέχιση των παραδόσεων όπλων. Ωστόσο, δεν περίμενε ότι θα αντιμετώπιζε όρους που παραπέμπουν σε επιτιθέμενα κράτη που ηττήθηκαν στον πόλεμο, χειρότερους από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία και την Ιαπωνία το 1945.
Οι νέες Βερσαλλίες για την Ουκρανία
Εάν το προσχέδιο γίνει αποδεκτό, οι απαιτήσεις του Τραμπ θα ισοδυναμούν με μεγαλύτερο μερίδιο του ουκρανικού ΑΕΠ από τις επανορθώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία στη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία «ουσιαστικά συμφώνησε» να παραδώσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προειδοποίησε ότι εάν ο Ζελένσκι απορρίψει τους όρους, θα παραδοθεί στον Πούτιν.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο και ότι δεν θα ήταν «ανόητο» να δώσουν περισσότερα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρείχαμ χαρακτήρισε την απαίτηση του Τραμπ ως στρατηγική για την ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού λαού προς την Ουκρανία.