Στη σκιά των εξελίξεων με το ουκρανικό και τη σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με την ΕΕ, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, διεξάγεται η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα ηγεσία της χώρας, η οποία θα αντιμετωπίσει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Ωστόσο, η πορεία προς την καγκελαρία είναι γεμάτη προκλήσεις. Αν και η νίκη του φαίνεται σίγουρη, ο σχηματισμός κυβέρνησης, λόγω της ιδιομορφίας του γερμανικού εκλογικού συστήματος, έχει εξελιχθεί σε έναν πολύπλοκο γρίφο.

Για να αποκτήσει πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ, οι Χριστιανοδημοκράτες θα χρειαστούν συνεργασίες, πιθανόν και με περισσότερα από δύο κόμματα. Ο Μερτς έχει δηλώσει ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα ώστε να χρειάζονται μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του Μερτς είναι αμφίβολη και η στροφή του προς τα δεξιά έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του κόμματος. Ο βαθμός επιτυχίας στο σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική τύχη των μικρότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία (CDU/CSU) προηγείται με ποσοστό γύρω στο 30%, ακολουθούμενη από την ακροδεξιά AfD στο 21%. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς κατατάσσονται τρίτοι με 16% και οι Πράσινοι τέταρτοι με 13%.

Τρία κόμματα βρίσκονται στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με την Αριστερά να καταγράφει άνοδο στο 7%. Το νέο κόμμα BSW κινείται επίσης κοντά στο 5%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν το 4%.

Ο γρίφος της νέας κυβέρνησης

Για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία, απαιτείται συγκέντρωση ποσοστού κοντά στο 50%. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προάγει κυβερνήσεις συνασπισμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Εάν ο Μερτς επιμείνει στον αποκλεισμό του AfD από συνεργασίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η επανάληψη ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η συμμαχία ενδέχεται να μην επαρκεί, απαιτώντας την εύρεση ενός τρίτου εταίρου.

Η συνεργασία με τους Πράσινους φαίνεται δύσκολη, ενώ το FDP θεωρείται ιδανικός εταίρος, αν και κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Ο Μερτς έχει προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους του FDP, θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός τους θα τον ευνοήσει.

Οι εκλογικοί αριθμοί και οι πολιτικοί συσχετισμοί

Η συνεργασία με τη Ρωσία προσέφερε στη Γερμανία πλεονεκτήματα, αλλά η ρήξη με τη Μόσχα έχει φέρει στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα. Ο νικητής των εκλογών θα κληθεί να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ.

Αμέσως μετά τις εκλογές, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθούν, με όλα να εξαρτώνται από τους εκλογικούς αριθμούς και τους πολιτικούς συσχετισμούς.