Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2025, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν», δήλωσε, κατηγορώντας τα κόμματα ότι καλλιεργούν ένα κλίμα τοξικότητας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω ακούσει πάρα πολλά. Μας είπαν τώρα και δολοφόνους. Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, δε γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα». Επίσης, επεσήμανε ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν μπορεί να βυθίζεται σε έναν βούρκο τοξικότητας με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

«Όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει. Έχει τεράστιες ευθύνες η αντιπολίτευση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αθλιότητες που υιοθέτησε σχετικά με την τραγωδία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, λέγοντας: «Η πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να ξεφύγει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο.

«Η προσεχής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι από τις πιο κρίσιμες», σημείωσε, αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα κληθούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υπογράμμισε την σημασία της δημοσιονομικής ευελιξίας για τα κράτη μέλη, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Η τοποθέτησή του έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες από την Ευρώπη.