Σήμερα Πέμπτη (20/1), ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις επιπλέον προσπάθειες που απαιτούνται στον τομέα της άμυνας, καθώς η Ρωσία θεωρείται «υπαρξιακή απειλή», ειδικά με την προσέγγιση της Μόσχας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει συγκ召ήσει δύο φορές τους Ευρωπαίους εταίρους του μέσα στην εβδομάδα, επισημαίνει ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων» σχετικά με την απειλή που συνιστά η Ρωσία για την Ευρώπη.

«Θέλουμε μία βιώσιμη και στέρεη ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες αμυντικές προσπάθειες, τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για αυτές τις απαιτήσεις, καθώς οι προτάσεις του Τραμπ για ειρηνική λύση μπορεί να μοιάζουν με παράδοση για το Κίεβο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να διαπραγματευθεί απευθείας με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια. Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει την επιστροφή της Ουκρανίας στα προ του 2014 σύνορα και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και την ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος ζητάει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ποτέ από το 1945, ο κίνδυνος ενός πολέμου στη Ευρώπη δεν ήταν τόσο υψηλός»

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Ο γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, τόνισε ότι «ποτέ από το 1945, ο κίνδυνος ενός πολέμου στη Ευρώπη δεν ήταν τόσο υψηλός».

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Σοφί Πριμά, προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αφύπνιση απαιτεί αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ο Πούτιν θα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις επιθέσεις του στην Ουκρανία και να τις επεκτείνει σε γειτονικές χώρες, αν δεν υπάρξει πίεση για ειρηνική λύση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στη σύρραξη, αλλά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης γαλλικών ειρηνευτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.