Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς, προγραμματίζει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μερτς, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, υποδεικνύοντας ότι αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της 80χρονης συμμαχίας Ευρώπης-ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της και να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για το ΝΑΤΟ, πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι δηλώσεις του Μερτς δείχνουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται από τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας από το 1945. Αν ο Μερτς ακολουθήσει αυτή τη ρητορική κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της νέας κυβέρνησής του, θα μπορούσε να καθορίσει μια νέα πορεία για την Ευρώπη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση της Ευρώπης, ώστε να επιτευχθεί πραγματική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι η τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία για τη μοίρα της Ευρώπης.

Ο Μερτς, που έχει μακροχρόνια σχέση με τις ΗΠΑ, προχώρησε σε προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αμυντικής δομής, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Η Ευρώπη μόνη της

Οι δηλώσεις του Μερτς είναι πιο τολμηρές από αυτές οποιουδήποτε άλλου ηγέτη στην Ευρώπη, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιθετική στάση του Τραμπ. Πρότεινε την έναρξη πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, ώστε να αντικατασταθεί η αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή δεν είναι θεωρητική, καθώς η συντηρητική συμμαχία του Μερτς αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο Bundestag, αν και θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με τουλάχιστον ένα κεντροαριστερό κόμμα.

Η Ευρώπη έχει υποφέρει από την αδύναμη ηγεσία στη Γαλλία, ενώ ο Τραμπ έχει καταστρέψει τους ιστορικούς δεσμούς με την Ευρώπη, εκφράζοντας προκλητικές απόψεις για την Ουκρανία.

Μια άλλη Ρωσία

Ο Μερτς συγκρίνει την τακτική της κυβέρνησης Τραμπ με αυτήν της Ρωσίας. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία από τον Έλον Μασκ και άλλους, χαρακτηρίζοντας τις πιέσεις αυτές ως σοκαριστικές.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν την Ουκρανία από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και παραμένει επιφυλακτικός για την αμερικανική στάση στο μέλλον.

Ο Μερτς επισημαίνει ότι η γρήγορη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης είναι η πρώτη του προτεραιότητα, καθώς η προσοχή της Ευρώπης είναι στραμμένη στη Γερμανία.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, φάνηκε να αφήνει ένα άνοιγμα προς τον Μερτς, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι η συντηρητική νίκη στη Γερμανία είναι μέρος της δικής του επιτυχίας.