Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να μετακινηθεί στην άλλη πλευρά της ιστορίας των Τεμπών. Έκανε αυτοκριτική για το παράνομο φορτίο που πήρε φωτιά μετά τη σύγκρουση, αποδοκίμασε την Εξεταστική Επιτροπή Μαρκόπουλου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο Καραμανλής. Αναγνώρισε τη συμμετοχή οπαδών της ΝΔ στα συλλαλητήρια, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αναζήτησης της αλήθειας.

Οι σοβαροί παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης ανακουφίστηκαν, κατανοώντας ότι η πόλωση επιβαρύνει τη θέση τους. Ωστόσο, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αντέδρασε με έντονο τρόπο, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι διαφωνούσε με τις πολλές ευγένειες και τον Γ. Φλωρίδη να αναφέρει ότι στα συλλαλητήρια εκκολάπτεται εμφύλιος.

Η γραμμή του κατευνασμού που επιχείρησε να επιβάλει ο Πρωθυπουργός δεν άντεξε ούτε δέκα μέρες, καθώς ο ίδιος έδωσε το σύνθημα της πόλωσης από τη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν οι σπεσιαλίστες του είδους, όπως ο Βορίδης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτόξευε ακρότητες από κανάλι σε κανάλι, ενισχύοντας την προσέλευση στα συλλαλητήρια.

Στην πραγματικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο. Μια ομάδα υπουργών και δημοσιογράφων άρχισαν να προκαλούν τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ηθικά αμφισβητούμενα επιχειρήματα για να τους στιγματίσουν. Οι συμμετοχές στις κινητοποιήσεις της επόμενης Παρασκευής αναμένονται αυξημένες, με καθαρά μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική ηγεσία θα προσπαθήσει να αποσυρθεί από τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι συχνές επισκέψεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Μαξίμου υποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τα χειρότερα. Η αναφορά σε «προβοκάτσια» δείχνει τον εσωτερικό κυβερνητικό φόβο, με την αποτροπή της να αποτελεί προτεραιότητα.

Το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να συμβεί κάτι επεισοδιακό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 28ης Φεβρουαρίου, όταν όλη η Ελλάδα θα πενθεί και θα απαιτεί δικαιοσύνη. Είτε πρόκειται για ομάδες «αγνώστων», είτε για παρακρατικές πρακτικές, οι συνέπειες θα βαρύνουν την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδοκιμάσει έγκαιρα τα στελέχη της που καλλιεργούν κλίμα οξύτητας και να αποτρέψει την επανάληψη προβοκατόρικων ενεργειών που στο παρελθόν κόστισαν ακριβά. Ιδιαίτερα, η αποδοκιμασία της παρέμβασης του καθηγητή Καλύβα θα ήταν μια φρόνιμη ενέργεια.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Αν χάσει τον έλεγχο, οι ισχυρισμοί που θα προβάλλει εκ των υστέρων θα είναι σε βάρος της και θα προκαλέσουν ευρύτερες αντιδράσεις.