Σημαντική φοροδιαφυγή εντοπίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε 29 μπουζουκτσίδικα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι, μετά από ανάλυση των δεδομένων αποδείξεων που είχαν υποβληθεί από τα νυχτερινά κέντρα στις 11 Ιανουαρίου, ακολούθησαν επιτόπιοι έλεγχοι στα κέντρα αυτά κατά τα επόμενα δύο Σάββατα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν φτάνουν το 272%.

«Πυρετός το Σαββατόβραδο»

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ, με την κωδική ονομασία «Πυρετός το Σαββατόβραδο», χρησιμοποίησε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την ανίχνευση των παραβάσεων, όπως:

  • Στοιχεία από το e-send και το myDATA
  • Τεχνητή νοημοσύνη μέσω αλγορίθμων
  • Δεδομένα από πλατφόρμες κρατήσεων
  • Παρακολουθήσεις στα κοινωνικά δίκτυα
  • Πληροφορίες από το Google Maps για την πυκνότητα πελατών

Διαδικασία ελέγχων

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, από το Σάββατο 18/1 και κάθε Σάββατο, επισκέφθηκαν τα 29 μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από το άνοιγμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, σε δύο Σάββατα, ένας ελεγκτής παρέμεινε στο κεντρικό ταμείο και ένας άλλος στο σημείο όπου διοχετεύονται τα λουλούδια. Οι ελεγκτές κατέγραφαν την κίνηση και τις συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν τη διαβίβαση των αποδείξεων στο myDATA. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τις εισπράξεις του προηγούμενου Σαββάτου.

Στα επόμενα τρία Σάββατα, οι ελεγκτές επικεντρώθηκαν μόνο στις επιχειρήσεις που παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας όπου ήταν αναγκαίο.

Αποτελέσματα της επιχείρησης

Η δράση οδήγησε σε αύξηση τζίρου σε 6 από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, με μέσο όρο αύξησης 50% από την αρχή της επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις στις εισπράξεις έφτασαν μέχρι και το 272%, ενώ οι επιχειρήσεις με σημαντικές αποκλίσεις μειώθηκαν σε 6.

Η συνολική εικόνα της δράσης:

Η μέθοδος ελέγχου δημιούργησε μια βάση αναφοράς για τα καταστήματα, επιτρέποντας την υπολογιστική εκτίμηση του τζίρου και των διακυμάνσεών του, ώστε να γίνονται επεμβάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ παρακολουθούσε τη διαβίβαση των αποδείξεων σε πραγματικό χρόνο και συντόνιζε τους ελεγκτές για την επίσκεψη επιχειρήσεων με ενδείξεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Έλεγχοι σε μισθωτήρια και πληρωμές μέσω POS

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα μισθωτήρια συμβόλαια εξοπλισμού για να διαπιστωθεί η πραγματική εκμετάλλευση των επιχειρήσεων και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των «αχυρανθρώπων».

Σε όλες τις περιπτώσεις, ζητήθηκαν στοιχεία για τις πληρωμές άνω των 500 ευρώ, όπου δεν υπήρχε αντίστοιχο στοιχείο στο e-send για πληρωμές μέσω POS.