Η Καθαρά Δευτέρα, αν και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, είναι μια ημέρα γεμάτη γεύσεις που αγαπούν οι λάτρεις των θαλασσινών και όχι μόνο. Όστρακα, γαρίδες και άλλες θαλασσινές λιχουδιές έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι.

Στο μενού κυριαρχούν οι αλοιφές, τα μαγειρευτά, τα όσπρια, τα χόρτα και τα τουρσιά, όλα συνοδευμένα με ούζο ή τσίπουρο.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Η ημέρα αυτή συνδέεται με την αποχή από το κρέας, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στα θαλασσινά και στα νηστίσιμα εδέσματα να λάμψουν.

  • Λαγάνα

Η λαγάνα, αν και απλό συνοδευτικό, είναι βασικός πρωταγωνιστής του τραπεζιού, καθώς εμφανίζεται μόνο μία φορά ετησίως. Διαφέρει από το κλασικό ψωμί λόγω της απουσίας προζυμιού, γεγονός που την καθιστά πιο «πλακουτσωτή».

  • Ελιές και τουρσιά

Οι ελιές και τα τουρσιά αποτελούν εξαιρετικά συνοδευτικά της λαγάνας, συχνά σερβιρισμένα πριν από τις σαλάτες και τα ορεκτικά. Συνοδεύονται συνήθως από τσίπουρο.

  • Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα είναι η πιο εμβληματική αλοιφή για το ψωμί, με επιλογές ανάμεσα σε λευκό ή ροζ ταραμά.

  • Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στο τραπέζι, είτε ως σαλάτα είτε τηγανητά. Η πατατοσαλάτα είναι μια δημοφιλής επιλογή.

  • Ντολμαδάκια

Τα ντολμαδάκια, είτε γιαλαντζί είτε γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδες, είναι παρόντα σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

  • Όστρακα

Μύδια, στρείδια και γυαλιστερές είναι συνήθως παρόντα και μπορούν να απολαύσουν είτε ωμά είτε σε διάφορες συνταγές.

  • Θαλασσινά

Εκτός από τα όστρακα, γαρίδες και καλαμαράκια είναι δημοφιλή και μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν.

Αν η οικονομική δυνατότητα το επιτρέπει, οι αστακομακαρονάδες και οι καραβίδες είναι εξαιρετικές επιλογές για την ημέρα.

  • Όσπρια

Φασόλια, φασολάδα και φάβα είναι μερικά από τα πιάτα που συμπληρώνουν το γιορτινό τραπέζι.

  • Χαλβάς

Ο χαλβάς, σε διάφορες παραλλαγές, είναι απαραίτητος στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι και αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων.