lt;p> Δεκάδες είναι οι ιστορίες απλών ανθρώπων στην Ιταλία που η ζωή τους άλλαξε δραματικά μέσα σε λίγα 24ωρα. Την ώρα που η γειτονική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό, οι φίλοι και οι συγγενείς των θυμάτων, μιλούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις του ιού.
Όπως για παράδειγμα τα ηλικιωμένα ζευγάρια που πέθαναν με μερικές ώρες διαφορά και χωρίς τις οικογένειες γύρω τους. Αλλά και η 47χρονη γυναίκα που πέθανε στο σπίτι και έμεινε εκεί για περίπου δύο ημέρες, επειδή τα γραφεία κηδειών αρνούνταν να συλλέξουν τη σορό της. Αλλά και οι γιατροί που έχασαν την ζωή τους βοηθώντας τους ασθενείς με κορωνοϊό.
«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: Ζευγάρι πέθανε με διαφορά ωρών, ύστερα από 60 χρόνια γάμου -Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου τους
13|03|2020 | 14:33
Μεταξύ των 2.158 ατόμων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, από την Δευτέρα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν 95 ετών και οι δυο νεότεροι ήταν 39 χρονών. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά. Ο θάνατος δεν είναι βέβαιος αλλά η μόλυνση είναι πραγματική » δήλωσε ο Λούκα Φραντσέζε, η αδερφή του οποίου, η 47χρονη Τερέζα πέθανε στο σπίτι της στην Νάπολη στις 7 Μαρτίου εξαιτίας του κορωνοϊού. «Οι γονείς μου είναι συντετριμμένοι» δήλωσε ο ίδιος στην Guardian.
Η Τερέζα, που ζούσε με τους ηλικιωμένους γονείς της, την αδερφή της, τον γαμπρό της και τα δύο τους παιδιά, έπασχε από επιληψία, αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Μια εβδομάδα πριν πεθάνει, είχε κολλήσει γρίπη. «Οι γονείς μου κάλεσαν τον γιατρό της, αλλά αρνήθηκαν να έρθουν στο σπίτι παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι είχε κάποια αναπηρία» δήλωσε ο Φραντσέζε.
«Έπεσε σε κώμα στις 7 Μαρτίου, προσπαθήσανε να καλέσουμε την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης. Καταφέραμε να τους βρούμε μετά από 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ προσπάθησα να της κάνω τεχνητή αναπνοή». Η Τερέζα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στην νεκροψία και τώρα ο Φραντσέζε μιλά για την απογοήτευση της οικογένειάς του με το γεγονός ότι ένιωσε «εγκαταλελειμμένη» από τις αρχές καθώς άφησαν την αδερφή του να πεθάνει στο σπίτι.
Μόνο μετά από έκκληση που έκανε στο Facebook, ένα τοπικό γραφείο κηδειών ήρθε και παρέλαβε το πτώμα της. Αλλά όπως και πολλά άλλα θύματα του κορωνοϊού, θάφτηκε βιαστικά και χωρίς τελετή για να μετριαστεί ο κίνδυνος λοίμωξης. Οι γονείς της, που έχουν διάφορα θέματα υγείας, βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Η υπόλοιπη οικογένεια βρέθηκε θετική.
Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι νεκροί – Όχι όμως όλοι με προβλήματα υγείας
Ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο, πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε την περασμένη Παρασκεή πως η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν 80,3 έτη με την πλειοψηφία να έχει και υποκείμενες ασθένειες. Το πιο συνηθισμένο επιπλέον θέμα υγείας είναι η αρτηριακή υπέρταση ακολουθούμε από χρόνια καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή και καρκίνο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Θερίζει» ζωές ο κορωνοϊός στο Μπέργκαμο της Ιταλίας: Κηδείες θυμάτων κάθε μισή ώρα!
15|03|2020 | 15:14
Πάνω από το 70% αυτών που πέθαναν ήταν άνδρες. Τα δύο θύματα, ηλικίας 39 ετών ήταν ένας άνδρας με διαβήτη και μία γυναίκα με καρκίνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων έχει καταγραφεί στην βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας (1.420 μέχρι την Δευτέρα το βράδυ), ακολουθούμενη από την Εμίλια Ρομάνα (346) και το Βένετο (69).
Το ζευγάρι που πέθανε με διαφορά μερικών ωρών
Ωστόσο, δεν είχαν όλοι οι νεκροί του κορωνοϊού, άλλα θέματα υγείας. Ο Λούκα Καράρα έχασε τον πατέρα του, Λουίτζι, ηλικίας 86 ετών, και την μητέρα του Σεβέρα Μπελότι, 82 ετών, οι οποίοι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών ο ένας από τον άλλο. Όπως δήλωσε στον ιταλικό Τύπο, ήταν και οι δύο υγιείς. «Δεν μπόρεσα να δω τους γονείς μου, πέθαναν μόνοι τους, αυτό κάνει αυτός ο ιός» τόνισε και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη γρίπη, και αν καταλήξεις στο νοσοκομείο, θα βγεις είτε ζωντανός είτε νεκρός».
Το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε στο Αλμπίνο, μια πόλη στην περιοχή του Μπέργκαμο που έχει χτυπηθεί πολύ από τον ιό. Η οδυνηρή επίπτωση του κορωνοϊού στην περιοχή είναι ορατή στην τοπική εφημερίδα L’ Eco di Bergamo, στην στήλη με τις αναγγελίες θανάτων. Την Παρασκευή, ο αναγνώστης Τζιοβάνι Λοκατέλι, μοιράστηκε στο διαδίκτυο ένα απόσπασμα που δείχνει το τμήμα της εφημερίδας με τις αναγγελίες θανάτων στις 9 Φεβρουαρίου, όπου είχαν καταχωρηθεί σε μία μόνο σελίδα, και ένα αντίγραφο της 13ης Μαρτίου, όπου χρειάζονταν 10 σελίδες για να τιμηθούν οι νεκροί.
Στο Κοντόνιο, στην πόλη της Λομβαρδίας από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ενρίκο Παλέστρα έχασε τον πατέρα του, τον 80χρονο Τζιοβάνι, που κατά τα άλλα ήταν σε καλή κατάσταση. «Δεν είναι μια φυσιολογική γρίπη, όπως λένε οι άνθρωποι» δήλωσε στην Guardian, αρνούμενος να σχολιάσει περισσότερο.
Ένα άλλο θύμα στο Κοντόνιο, ήταν ο 74χρονος θείος του Αλεσάντρο, που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του. «Είχε πυρετό για πέντε ημέρες και πέθανε την Κυριακή» δήλωσε οΑλεσάντρο. «Ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν κάπνιζε και δεν είχε προηγούμενες ασθένειες. Ένα μεγάλο μέρος της οικογένειάς μου έχει αρρωστήσει από τον κορωνοϊό».
Ο Αλεσάντρο, που ζει στην λίμνη Γκάρτνα, ανάμεσα στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που δεν ζουν εδώ,δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Ακούμε τα ασθενοφόρα κάθε μισή ώρα καθώς μεταφέρουν αρρώστους στο νοσοκομείο. Είναι τρομακτικό. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι οι άλλες χώρες βλέπουν την κατάσταση στην Ιταλία αλλά έχουν λάβει προφυλάξεις πολύ αργά, ή αποφάσεις που δεν είναι αρκετά αποφασιστικές. Αυτό με ανησυχεί».
«Κάθε μισή ώρα περνά ασθενοφόρο»
Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και οι γιατροί που έχουν πεθάνει, όπως ο Ρομπέρτο Στέλλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών στο Βαρέζε της Λομβαρδίας. Ο 67χρονος ήταν δίπλα στους ασθενείς μέχρι που άρχισε να εμφανίζει και ο ίδιος συμπτώματα και τελικά κατέληξε στην εντατική. Πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη.
«Είναι γιατροί που δεν φοβούνται να ριχτούν στην μάχη γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν» δήλωσε ο Σαβέριο Κιαραβέλε, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και στενός φίλος του Στέλα. «Πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά όταν είσαι εκεί, δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συμβεί και σε σένα. Ο εχθρός είναι αόρατος, αλλά είναι σαν έναν πόλεμο και η μόνη λύση είναι η απομόνωση – όσοι πρέπει να εργαστούν πρέπει να το κάνουν με τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι υπόλοιποι να μείνουν στο σπίτι».
Φωτογραφίες: AP
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM