ΣΙΔΝΕΪ. Σχεδιασμένη το 1957, και σε λειτουργία από το 1973, η Οπερα του Σίδνεϊ έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία της για να ανακαινιστεί εκ βάθρων. Οντας ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονήματα του μεταπολεμικού κόσμου, η Οπερα του Σίδνεϊ ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια περίοδο διετούς αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού καθώς όλος ο μηχανισμός της αλλά και η φιλοσοφία των χώρων παρέπεμπε στη δεκαετία του 1960. Το ευρύ πρόγραμμα που θα φέρει την όπερα στον 21ο αιώνα χρηματοδοτείται κυρίως από κρατικά κεφάλαια ύψους 200 εκατ. δολαρίων και θα επιδιώξει να παραδώσει στην Αυστραλία αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα το έμβλημα του Σίδνεϊ έτοιμο για την 50ή επέτειο το 2023.
Το κτίριο της όπερας, με τα χαρακτηριστικά πτερύγια, ήταν ανοικτό και σε λειτουργία 365 ημέρες τον χρόνο, φιλοξενώντας χιλιάδες εκδηλώσεις στα πέντε θέατρα που αποτελούν το αρχιτεκτονικό συγκρότημα. Κάθε χρόνο δεχόταν περί τα 11 εκατ. επισκέπτες. Ολα, όμως, έδειχναν ότι είχε φτάσει η ώρα της μεγάλης απόφασης. Τα συστήματα κλιματισμού και ακουστικής ήταν απαρχαιωμένα, διευκολύνσεις για ΑμεΑ δεν υπήρχαν, οι τουαλέτες ήταν δύσκολα προσβάσιμες, υπήρχαν αίθουσες για τις οποίες έπρεπε να περπατήσεις τεράστιες αποστάσεις, ήταν όλα, όπως λέει και ο διευθυντής του τεχνικού έργου, κομμάτι της Ιστορίας. Η διευθύντρια της όπερας, Λουίζ Χέρον, ήρθε στο Σίδνεϊ πριν από οκτώ χρόνια και αμέσως είδε ότι είχε την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα. «Ηθελα να ανανεώσω την όπερα για τις επόμενες γενιές», λέει. Τα πάντα, όμως, είναι κομμάτι της ιστορίας του κτιρίου και, μάλιστα, ολόκληρα τμήματα, όπως τα μπάνια, προστατεύονται ως τεκμήρια μιας εποχής. Οι αλλαγές πρέπει να είναι διακριτικές και όσο το δυνατόν αθέατες.
Νέοι ανελκυστήρες θα πρέπει να χωνευτούν στο παλιό σύστημα του κτιρίου και όλα να μοιάζουν με το 1960 ενώ λειτουργούν όπως τα σύγχρονα του 2020. Η ιδέα για μια όπερα που θα συμβολίσει την Αυστραλία του μέλλοντος γεννήθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο και το 1956 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ηταν έκπληξη που το βραβείο δόθηκε στον εικονοκλάστη Δανό αρχιτέκτονα Utzon (1918-2008). Χάρισε στην Αυστραλία το «οικόσημό» της, το Σίδνεϊ επανασυστήθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά η ανέγερση του κτιρίου ήταν επεισοδιακή, χρονοβόρος, κοστοβόρος και με παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, η όπερα χτίστηκε. Εγκαινιάστηκε το 1973 και το 2023 θα γιορτάσει μισό αιώνα ζωής.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM