Η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα κινείται στα πλαίσια των εκτιμήσεων της επιστημονικής κοινότητας η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας. Αυτό που βλέπουμε σήμερα όμως αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, όταν τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν της τάξης των 100 και οι νοσηλευόμενοι πολύ λιγότεροι από σήμερα όπως και οι διασωληνομένοι ασθενείς. Με την επιδημία να καλπάζει εάν τα μέτρα της απομόνωσης δεν τηρηθούν, τότε αναμένεται να βρεθούμε σε ένα ακραίο σενάριο ραγδαίας μετάδοσης της νόσου, όπου ακόμη και 2.156 κλίνες που έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για περιστατικά του κορονοϊού δεν θα επαρκούν. Όπως αλλάζει και η εκτίμηση για συνολικά περί τα 3.000 κρούσματα.

Όπως σημείωσε χθες ο λοιμωξιολόγος κύριος Τσιόδρας, αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παραμένουν σταθερές για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμμένους από χρόνια νοσήματα αυξηθεί γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι αυτά τα μέτρα.

«Προς το παρόν, παραμένουμε εντός των προβλέψεων. Νομίζω ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα», τονίζει ο καθηγητής.

Τα μέτρα αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι. Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.


Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας, καυτηριάζει την αφέλεια εκείνων που αποφάσισαν να ταξιδέψουν. Όπως αναφέρει «Δε μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα – όπου και υπηρέτησα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής μου θητείας – και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα. Δε μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν σε στενό συγχρωτισμό σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε, με κανέναν στην τοπική κοινωνία. Να μείνετε στο σπίτι σας. Να μη μεταδώσετε τη νόσο σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, στους συμπολίτες μας».

Επίσης επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσηλεία, όσο και στη διακομιδή. Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της πορείας της επιδημίας αναφέρει ότι η διαδικασία είναι πάρα πολύ πολύπλοκη. Γίνεται με δεδομένα που αφορούν στον ιό, τα χαρακτηριστικά του ιού, αυτό που ονομάζουμε μεταδοτικότητα του ιού, χρόνο γενεάς του ιού, το πώς κολλάει καθένας.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν από άλλες χώρες και τα μέτρα που πάρθηκαν σε αυτές τις χώρες, περιέχουν πολλές παραμέτρους μέσα, φυσικά και τα μέτρα που έχουμε πάρει περιμένουμε να επηρεάσουν αυτή την εξέλιξη. Και όσο καλύτερα τα τηρήσουμε, θα επηρεάσουν και τις μαθηματικές εκτιμήσεις. Είναι ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτά για αυτό υπάρχει και ειδική ομάδα».

Συμπληρώνει ακόμη ότι με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί σε αυτά τα δεδομένα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, τα οποία θα αποδώσουν, μετά από μία με δύο βδομάδες, έχουμε κάνει αυτές τις εκτιμήσεις και είμαστε εντός των εκτιμήσεων.

«Άρα θέλω να πιστεύω, θέλω να είμαι αισιόδοξος, πως όλοι μαζί θα συμπορευτούμε σε αυτό τον αγώνα. Δεν είμαι εγώ, δεν είναι οι Υπουργοί μας, είναι όλοι οι πολίτες. Μαζί να προχωρήσουμε και να ζήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες από αυτόν τον ιό» σημείωσε χθες κλείνοντας.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM