ΕΦ.ΣΥΝ.
Η κυβέρνηση επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σημείο που να παραμερίζεται η δική της καίρια ευθύνη για το θέμα.
Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε αριθμούς κλινών ΜΕΘ, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρωθυπουργός έβγαζε διαγγέλματα το ένα πίσω από το άλλο και οι πολίτες καλούνταν να πειθαρχήσουν σε πρωτοφανή μέτρα, το κέρδος ήταν η… μετατροπή 39 κλινών από Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας σε κλίνες ΜΕΘ.
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κόσμου, ο υπουργός πρόσθεσε άλλες 187 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και 38 από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ωραίοι είναι οι αριθμοί, αρκεί να μπορείς να τους υποστηρίξεις. Επειδή οι κλίνες χρειάζονται και το αντίστοιχο προσωπικό. Οι έως τώρα κινήσεις του υπουργείου δεν δείχνουν πως το προσωπικό αυτό υπάρχει. Ισως γι’ αυτό να ζητήθηκε η συνδρομή των εθελοντών κάθε ηλικίας και ειδικότητας.
Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Ετσι θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Με εθελοντές; Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Αν είναι αυτό, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλλον ο πρωθυπουργός πρέπει να ζυγίσει ξανά τα δεδομένα και να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του.
Τα δεδομένα τα γνωρίζει καλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έκρουσε γι’ άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Τι ζήτησε ο ενταγμένος στη Ν.Δ. πρόεδρός του, Γ. Πατούλης; Να ανοίξουν άμεσα 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προσληφθεί το αντίστοιχο προσωπικό. Ποια ήταν η απάντηση ορισμένων φιλοκυβερνητικών μέσων; Οτι ο Γ. Πατούλης είναι «δημαγωγός» και «λαϊκίζει».
Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να διαπιστώσουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Για να γίνει αυτό όμως, προτεραιότητα της κυβέρνησης πλέον δεν πρέπει να είναι να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά άμεσες αποφάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αυτό είναι το μόνο έμπρακτο «χειροκρότημα» υπέρ των γιατρών που πάνε άοπλοι στη μάχη.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM