lt;p> Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του κατάφερε να σταματήσει την μαζική εξάπλωση του κορωνοϊού και πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», χάρη στα έγκαιρα και επιθετικά μέτρα που έλαβε.
Έχει όμως η Ρωσία υπό έλεγχο τον κορωνοϊό; Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι αξιωματούχοι, η στρατηγική του Πούτιν φαίνεται να έχει λειτουργήσει. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι εξαιρετικά χαμηλός παρά το γεγονός ότι η Ρωσία συνορεύει με την Κίνα, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Ιανουάριο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: Σε 253 ανήλθαν τα κρούσματα στη Ρωσία
20|03|2020 | 18:54
Κορωνοϊός: Δωρεάν τα τεστ για τον ιό στη Ρωσία
16|03|2020 | 19:11
Εντύπωση, μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία – μια χώρα 146 εκατομμυρίων κατοίκων – έχει λιγότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού (μόνο 253 άτομα) από ότι το Λουξεμβούργο, με πληθυσμό μόλις 628.000 κατοίκων, που έχει 670 κρούσματα και 8 θανάτους.
Τα μέτρα έγκαιρης αντίδρασης της Ρωσίας – όπως το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα ήδη από τις 30 Ιανουαρίου και η δημιουργία ζωνών απομόνωσης, μπορεί να συνέβαλαν στην καθυστέρηση μιας συνολικής επιδημίας στη χώρα, λένε ορισμένοι ειδικοί.
Πολλά τεστ
«Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ‘τεστ, τεστ,τεστ’» λέει η Δρ. Μελίτα Βούζνοβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ρωσία. «Και η Ρωσία ξεκίνησε να κάνει τεστ στα τέλη Ιανουαρίου». Εκτός όμως, από αυτό, η Ρωσία έλαβε επίσης, ένα ευρύτερο σύνολο μέτρων. «Τα τεστ και ο εντοπισμός των περιπτώσεων, οι επαφές, η απομόνωση, όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει και συνιστά ο ΠΟΥ, τέθηκαν αμέσως σε εφαρμογή. Και η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν η δεύτερη συνιστώσα που ξεκίνησε επίσης πολύ νωρίς».
Η εταιρεία Rospotrebnadzor, ο κύριος κρατικός παρατηρητής καταναλωτών, δήλωσε το Σάββατο πως είχε πραγματοποιήσει πάνω από 156.000 τεστ για τον κορωνοϊό. Συγκριτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τα τεστ μόνο στις αρχές Μαρτίου, ενώ η Ρωσία κάνει τεστ από τις αρχές Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, με επίκεντρο τους ταξιδιώτες από το Ιράν, την Κίνα και την Νότια Κορέα.
Αυτό,
βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν
και αδύνατα σημεία στις άμυνες της
Ρωσίας. Για παράδειγμα, δεν άρχισε να
ελέγχει αμέσως εκείνους που κατέφθαναν
από την Ιταλία ή άλλες πληγείσες χώρες
της ΕΕ, περιορίζοντας τους ελέγχους για
τις αφίξεις από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα
η πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων
κορωνοϊού στην χώρα να έρχεται από την
Ιταλία, σύμφωνα με τους υγειονομικούς
αξιωματούχους.
Δυσπιστία μεταξύ του πληθυσμού
Παρόλα αυτά, υπάρχει πολύς σκεπτικισμός στην χώρα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ρώσοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την κακή ιστορία της χώρας τους όσον αφορά στην διαφάνεια, όπως η κάλυψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986 και η απάντησης της χώρας στην επιδημία του HIV/AIDS στην δεκαετία του ‘80.
Οι Αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούσαν ως παραπληροφόρηση. Στις αρχές Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και η Rospotrebnadzor προσπάθησαν να καταρρίψουν μια viral ανάρτηση που υποστήριζε πως ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων κορωνοϊού στην Ρωσία ήταν 20.000 και πως η ρωσική κυβέρνηση κάλυπτε το γεγονός.
Οι ειδήσεις σχετικά με την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού τροφοδότησαν επίσης σκεπτικισμό. Και ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αξιοπιστία του συστήματος δοκιμών της Ρωσίας, που πραγματοποιούνται από ένα μόνο εργαστήριο.
Ο Ντέιβιντ Μπερόφ, ο πρώτος επιβεβαιωμένος ασθενής με κορωνοϊό στην Μόσχα, έγραψε στο Instagram πως το δεύτερο τεστ του βγήκε αρνητικό, ενώ το πρώτο και το τρίτο ήταν θετικά. «Ο ιός επιβεβαιώθηκε στο τρίτο μου τεστ, δεν φάνηκε στο αίμα μου, αλλά στο σάλιο» έγραψε στις 5 Μαρτίου. Όπως μου είπαν, δεν μπορούσαν να το δουν, γι’ αυτό αμφέβαλαν τόσο πολύ».
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM