Νέα πτώση στη Wall Street καθώς δεν πέρασε για δεύτερη φορά από τη Γερουσία το πακέτο τόνωσης ύψους $2 τρισ. που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά, η δέσμευση της Fed για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Οι κινήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα προσθέτουν δύναμη πυρός στις αμερικανικές προσπάθειες να στηριχθεί η οικονομία, σημειώνουν οι Financial Times.

«Η FED δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter.

«Στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο διοικητής της Fed του Saint Louis, James Bullard προειδοποίησε, ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί από το 3% στο 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Εάν φτάσει στο ποσοστό αυτό, η ανεργία θα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν στη Μεγάλη Υφεση και τρεις φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στην ύφεση του 2007-2009.

Ο κ. Bullard είπε επίσης πως αναμένει μια πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ κατά 50% το β’ τρίμηνο.

Πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός μέσω της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» ή τις κυβερνητικές εντολές προς όλους να μείνουν στα σπίτια τους.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,04% ή 582 μονάδες στις 18.591, ο S&P σημείωσε πτώση 2,93% στις 2.237 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,27% στις 6.860 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των United Technology (-8,6%) και Chevron (-8,3%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+12%) και Intel (+8,2%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. Ειδικότερα, το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,75%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,5% στα 23,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού «εκτοξεύτηκε» 5,6% στα 1.567 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0725 δολ. από 1,0696 την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM