Η πανδημία του κοροναϊού καλπάζει σε όλο τον κόσμο, έχοντας όμως αφήσει το στίγμα της ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες, στις οποίες ο φόρος αίματος είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Στην Ευρώπη η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο μετρώντας χιλιάδες νεκρούς έως τώρα. Αντιθέτως, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, η Γερμανία φαίνεται να κινείται σε τελείως διαφορετικό δρόμο.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Τεστ ανίχνευσης του ιού σε πέντε λεπτά από την επόμενη εβδομάδα

Έως χθες το πρωί 53.340 Γερμανοί είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, με 397 θανάτους, σύμφωνα με τη γερμανική Die Zeit. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,74%.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Ισπανία (7,82%), η της Κίνας (4,02%), και φυσικά της Ιταλίας, που βρίσκεται στο 10,56%.

Το Business Insider εξηγεί γιατί η Γερμανία μοιάζει να βρίσκεται στο πικ της επιδημίας και πώς έχει καταφέρει να μην θρηνήσει πολλούς νεκρούς:

Κάνετε τεστ!

Ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας είναι ότι η Γερμανία κάνει τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένας μεγάλος αριθμός – πιθανώς μια μεγάλη πλειοψηφία – όλων των κρουσμάτων κοροναϊού δεν θα καταγραφεί ποτέ στα επίσημα στοιχεία επειδή τα περιστατικά δεν ήταν αρκετά σοβαρά για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσο πιο ευρέως γίνονται τεστ σε μια χώρα, τόσο περισσότερα από αυτά τα πιο ήπια κρούσματα θα εντοπιστούν.

Δεδομένου ότι στα πιο σοβαρά κρούσματα έχει γίνει σίγουρα τεστ, ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό πιθανόν θα παρέμενε ο ίδιος.

Το καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι περισσότερα τεστ οδηγούν σε χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο Christian Drosten, διευθυντής του ινστιτούτου ιολογίας στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, εκτιμά ότι η Γερμανία κάνει 120.000 τεστ την εβδομάδα. Ο γερμανικός σύλλογος γιατρών λέει ότι τουλάχιστον 200.000 τεστ για κοροναϊό πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ο The Independent.

«Πιστεύω ότι κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ απ’ ότι σε άλλες χώρες και εντοπίζουμε νωρίς το ξέσπασμα», δήλωσε ο Drosten στο NPR.

«Έχουμε μια κουλτούρα εδώ στη Γερμανία που στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζει ένα κεντρικό διαγνωστικό σύστημα», δήλωσε ο Drosten. «Έτσι, η Γερμανία δεν διαθέτει εργαστήριο δημόσιας υγείας που θα εμπόδιζε άλλα εργαστήρια από το να κάνουν τις εξετάσεις. Έτσι, είχαμε μια ανοιχτή αγορά από την αρχή».

Από τις 28 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κάνει τεστ σε 113.777 άτομα. Η Ισπανία και η Ιταλία δεν κάνουν τεστ κορωνοϊού στον οποιονδήποτε.

Οι ΗΠΑ είχαν κάνει τεστ σε 626.667 άτομα μέχρι τις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης COVID. Το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στα ποσοστά της Γερμανίας, δεδομένου ότι η επιδημία των ΗΠΑ είναι τώρα η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η Ισπανία διέθεσε 650.000 κιτ τεστ, αλλά απέστειλε πίσω μια παρτίδα που αγοράστηκε από την Κίνα την Πέμπτη, αφού ανακάλυψε ότι εντόπιζαν μόνο το 30% των θετικών περιπτώσεων. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα τεστ έχουν γίνει στην Ισπανία.


Στην πόλη Vó στη βόρεια Ιταλία κατεστάλη ένα ξέσπασμα μετά από μια σειρά ακούραστων τεστ που έγιναν, αλλά η χώρα ως σύνολο δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο, να κάνει δηλαδή επιθετικά τεστ στον πληθυσμό.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Süeddeutsche Zeitung ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ήθελε να αυξήσει τον αριθμό των καθημερινών τεστ σε 200.000.

Ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Η Γερμανία είναι σε καλή κατάσταση για να καταπολεμήσει το ξέσπασμα τη επιδημίας, επειδή διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές.

Η Γερμανία δαπανά 4.714,26 δολάρια ανά άτομο ετησίως για την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2016. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων κρατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υγείας για Όλους, η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των χωρών με τα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ κατά κεφαλήν.Τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι απαραίτητα όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές περιπτώσεις κοροναϊού.

Η Γερμανία διαθέτει 621 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα. Η Ιταλία έχει 275 και η Ισπανία 293.

«Σε γενικές γραμμές, διαθέτουμε στη Γερμανία καλή εντατική θεραπεία», δήλωσε ο Γερμανός ιολόγος Martin Stürmer στο Vox.
«Έχουμε πολύ εξειδικευμένους γιατρούς και εγκαταστάσεις και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σοβαρά ασθενείς μας επιβιώνουν σε σύγκριση με εκείνους άλλων χωρών».

Οι ηλικιωμένοι απέφυγαν τον ιό

Η μέση ηλικία των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία είναι 46 έτη, ενώ στην Ιταλία είναι 63, σύμφωνα με το Wired.

Οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό και οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα υγείας, τα οποία είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους.

Το 80% όλων των κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, δήλωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Robert Koch, αναφέροντας ότι η επιδημία δεν έχει ακόμη χτυπήσει ηλικιωμένους, όπου ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην Ισπανία ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών είναι περίπου το μισό του πληθυσμού.

Η Γερμανία βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο της πανδημίας

Σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γερμανία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο της επιδημίας.

«Η Γερμανία είναι βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από την Ιταλία» δήλωσε ο Μάρτιν Χίμπερντ, καθηγητής αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Χρειάζονται συχνά δύο ή τρεις εβδομάδες εντατικής θεραπείας πριν οι άνθρωποι υποκύψουν συχνά στην ασθένεια».

Η 26η Μαρτίου ήταν η χειρότερη μέρα της Γερμανίας μέχρι σήμερα, με 6,615 νέα κρούσματα. Φαίνεται πιθανό ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Τι έπεται

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έριξε την ιδέα της παρακολούθησης των πολιτών της μέσω των smartphones τους για να δει με ποιους ήρθαν σε επαφή όσοι διεγνώσθησαν με κοροναϊό, σύμφωνα με το Reuters.

Είναι εύκολο να υποθέσουμε γιατί πέτυχε η Γερμανία, αλλά ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι, επειδή η πανδημία του κορωνοϊού είναι πρωτοφανής, η απάντηση μπορεί να μην ξεκαθαρίσει για καιρό.

Ακόμη και μερικοί εμπειρογνώμονες στη Γερμανία τσακώνονται για τους λόγους.

«Δεν γνωρίζουμε το λόγο για τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας», δήλωσε στη Vox η Marieke Degen, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Robert Koch.

σο χαμηλά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ο πρώτος βασιλικός θάνατος από κοροναϊό

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM