lt;p>Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, σχετικά με την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, έκανε τις δικές του προσωπικές προβλέψεις για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο ιός μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα επισήμανε πως πιθανή χαλάρωση των μέτρων θα ήταν καταστροφική.
«Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι έχουμε 1.000 περιπτώσεις, αλλά δεν προχωρούμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει εκθετική αύξηση κατά 33% ανά ημέρα. Δηλαδή ποσοστιαία από το 100, θα πάμε στο 1000 και έπειτα στις 10.000» ανέφερε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNN.
«Όσο νωρίτερα προβούμε σε γενικό lockdown, τόσο πιο γρήγορα θα φθάσουμε στο πικ. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη προβεί σε γενικό lockdown. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έρθει η κορύφωση ως το τέλος Απριλίου» πρόσθεσε, ενώ συνέχισε: «Ωστόσο ακόμα και τον Απρίλιο δεν θα έχουμε σαφή εικόνα. Πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον ένας μήνας μέχρι να υπάρξει ύφεση της επιδημίας. Το ορθότερο όλων είναι κάθε χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας».
Παρακολουθήστε όσα είπε ο Μπιλ Γκέϊτς για τον κορωνοϊό στο CNN:
Αναλυτικά ο διάλογος:
Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς θα τελειώσει όλο αυτό με βάση τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται και τα μέτρα που ήδη τηρούνται;
Είναι σαφές ότι οι χώρες που έχουν πάρει αυστηρά μέτρα και τηρούν ένα γενικό shutdown θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εκθετικής αύξησης του ιού στον πληθυσμό. Ωστόσο η πλήρης απομόνωση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα είναι πολύ πιο δύσκολη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Θεωρώ ότι οι ανεπτυγμένες χώρες κατά το καλοκαίρι θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν στα προηγούμενα αυστηρά μέτρα, αποφεύγοντας έτσι μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.
Γνωρίζετε τον τομέα της υγείας και της οικονομίας καλύτερα από τον καθένα, ενώ έχετε επισημάνει κατ’ εξακολούθηση ότι πρέπει να υπακούμε σε ό,τι επιτάσσει η δημόσια υγεία. Ωστόσο αυτοί οι δύο τομείς φαίνεται να είναι σε σύγκρουση τώρα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Θα μπορούσαμε ίσως σταδιακά να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία;
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα νούμερα και τα επίπεδα απομόνωσης, αυτά πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητά μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε δηλαδή; Να πούμε στον κόσμο ότι μπορεί, για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα να πάει στο θέατρο, με την προοπτική ότι μπορεί να μολυνθεί ή και όχι; Αν δεν έχουμε σαφή χαμηλά νούμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θα ήταν καταστροφικό. Ωστόσο μελλοντικά, ακόμα κι αν τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά και ο κόσμος επιστρέψει σε μια κανονική ροή, αμφιβάλλω για το αν θα θέλει να πάει στο θέατρο, για παράδειγμα, καθαρά από φόβο. Γιατί θα συνεχίσει να θέλει να προσέχει τους ανθρώπους που αγαπάει.
Όταν αναφέρεστε σε χαμηλά νούμερα, εννοείτε ουσιαστικά τα νούμερα που έχουμε στα χέρια μας ή αναφέρεστε σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας; Τι έχετε να πείτε στον κόσμο που θεωρεί ότι ως τα μέσα Απριλίου θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα, θα πάει για ψώνια, θα πάει στην εκκλησία για το Πάσχα. Προφανώς αυτό είναι κάτι μη ρεαλιστικό;
Ο κόσμος ανησυχεί για τη φαρμακευτική αγωγή και για το πότε θα έχουμε κάτι έτοιμο στα χέρια μας όσον αφορά τα τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία και τα ατομικά τεστ που ετοιμάζονται, ωστόσο υπάρχουν καλά νέα. Σχετικά με τα νούμερα δεν μπορούν ακόμη να έχουν μια σταθερή έως πτωτική τροχιά, είναι πολύ νωρίς. Μπορεί να συμβεί, ωστόσο το φως δεν φαίνεται ακόμη στο τέλος του τούνελ για να μπορέσουμε να έρθουμε σε κανονική πορεία ως τα μέσα Απριλίου.
«Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να ελέγξουν το κορωνοϊό»
Δύο ημέρες νωρίτερα με δήλωση του ο Μπιλ Γκέϊτς ξεκαθάριζε πώς ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου όπως επιθυμεί ο Ντόναλντ Τράμπ αλλά και πώς η Αμερική χρειάζεται ένα «λουκέτο έξι εβδομάδων» για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
«Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να αποφύγουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, κυρίως επειδή δεν ενήργησε γρήγορα στο θέμα της διενέργειας ελέγχων και της καλύτερης οργάνωσής τους. Χρειάζεται απομόνωση 6-10 εβδομάδων, τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών και της οικονομικής ζημιάς. Και υπογράμμισε ότι το ζήτημα που επείγει είναι να οργανωθούν καλύτερα οι έλεγχοι.
«Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία τους να ελέγξουν τον κορωνοϊό χωρίς κλείσιμο. Δεν ενεργήσαμε αρκετά γρήγορα για να έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε το κλείσιμο. Τον Ιανουάριο όλοι έπρεπε έχουν προειδοποιηθεί όλοι», ανέφερε ο συνιδρυτής της Microsoft. Ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι πρόκειται για κάτι καταστροφικό για την οικονομία, αλλά σημείωσε με νόημα ότι η οικονομία μπορεί να αναστραφεί, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν τη ζωή. Τόνισε ακόμη ότι όσο πιο γρήγορα επιβάλλεται η απομόνωση με σκληρό τρόπο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρθεί και να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα. Σε ό,τι αφορά εκείνους που μιλούν για τις σφοδρές συνέπειες στην οικονομία, υποστηρίζοντας το άνοιγμα επιχειρήσεων, τόνισε: «Είναι πολύ σκληρό να πεις σε ανθρώπους συνεχίζετε να πηγαίνετε σε εστιατόρια, να αγοράζετε σπίτια, αγνοήστε αυτή τη στοίβα με σορούς στη γωνιά, θέλουμε να συνεχίσετε να ξοδεύετε γιατί κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτό που μετρά. Είναι πολύ σκληρό να πεις στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ότι πρέπει να τριγυρνούν γνωρίζοντας ότι η δραστηριότητά τους διασπείρει την ασθένεια».
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM